I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Raste broj zahteva za mađarski pasoš

Više od 100.000 građana Srbije od januara prošle godine podnelo je zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva. Do sada je odobreno 60.000 zahteva, a novi državljani Republike Mađarske već su položili i zakletve.

Polovina njih je zatražila i mađarski pasoš i to su uglavnom mladi koji žele da se školuju besplatno u Mađarskoj.

U Konzulatu Mađarske u Subotici zakletve se polažu gotovo svakodnevno, jer se dnevno primi više desetina zahteva. Slična situacija je i u Beogradu.

madjarski-pasos

Fordomanija

Trenutno je u toku prijavljivanje i za birački spisak, a Savez vojvođanskih Mađara je najavio otvaranje kancelarije u kojoj će davati pomoć za ispunjavanje formulara za birački spisak pošto će u Mađarskoj sledeće godine biti održani izbori.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Interesovanje je toliko da su kod nas rezervisani svi termini do novembra, a razgovore sa novim kandidatima zakazujemo za decembar. Kada građani predaju zahtev i prođu intervju, čekaju od tri do šest meseci kako bi im Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske dalo državljanstvo. Nakon toga polažu i zakletvu – objašnjava Ana Slanjinka, konzul u Mađarskoj ambasadi u Beogradu, i naglašava da se ne plaćaju nikakve takse.

Uslov za dobijanje državljanstva je dokaz da su im preci rođeni na teritoriji tadašnje Austrougarske do 1921. godine, kao i srednji nivo znanja mađarskog jezika. Uslove ispunjavaju i oni kojima su preci rođeni u Bačkoj od 1941. do 1945. godine, kada je prilikom podele Jugoslavije ona pripala tadašnjoj Mađarskoj.

– Tri meseca sam učio mađarski jezik, toliko vremena mi je trebalo da prikupim i sve neophodne papire. Zahtev sam predao u Ambasadi Mađarske u Beogradu – kaže ekonomista Milan Radovanov iz Novog Sada.

Kako kaže, kao i većini građana, osnovni razlog je zapošljavanje u zemljama EU.

– Nažalost, u Srbiji za nas ekonomiste nema perspektive i nadam se da ću u Mađarskoj, a možda i u nekoj drugoj evropskoj zemlji naći dobar posao – objašnjava on.

Nije samo posao razlog za traženje mađarskog državljanstva, već i činjenica da je školovanje u mađarskim školama i na fakultetima besplatno. Pored toga, olakšana je kupovina nekretnina ili automobila u Mađarskoj.

Izvor : Blic.rs Foto : vaseljenska .com

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh