I love Zrenjanin

 • Centar Lux
 • Aviv park Zrenjanin
 • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Raspisan konkurs za učešće u programu „Vreme je za Evropu”

„Vreme je za Evropu!” je program neformalnog obrazovanja namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola. Njegov cilj je da se edukuje i informiše omladina o Evropi, evropskim zemljama, Evropskoj uniji i samom procesu kroz koji Srbija prolazi na putu punopravnog članstva u EU. Ovaj program podržan je od strane Grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport.

Mladi će biti ti koji će na referendumu doneti odluku o ulasku Srbije u EU. Zbog toga, bitno je da dobiju odgovore na pitanja šta je EU, zašto je važno da Srbija postane deo ove zajednice i kako da najbolje iskoriste mogućnosti koje im se na putu evropskih integracija otvaraju. Program im omogućava da do ovih informacija dođu kroz kreativan radioničarski rad, posetama državnim institucijama koje se bave evropskim integracijama, simulacijama zasedanja skupština Republike Srbije i AP Vojvodine, kao i razgovor sa diplomatskim predstavnicima kako članica EU tako i Srbije u zemljama članicama EU.

Opšti cilj programa:

Mladi koji budu prošli program biće znatno više informisani o samom procesu evropskih integracija, značaju koji EU ima za Srbiju, načinu funkcionisanja EU, osnovnim evropskim vrednostima kao i načinu funkcionisanja zakonodavnog procesa i usklađivanja propisa sa EU standardima putem simulacija zasedanja skupština Republike Srbije i AP Vojvodine.

Fordomanija

Mladi će biti ti koji će prilikom referendumskog izjašnjavanja doneti odluku o ulasku Srbije u Evropsku uniju te je zato bitno da budu adekvatno i objektivno informisani, da im se već sada razbiju predrasude. Sa druge strane, značaj se ogleda u jačanju kompetencija mladih. Učesnici programa će imati priliku da se upoznaju sa radioničarskim načinom rada a tokom priprema i održavanja „Evropskog časa“ imaće priliku da grade i razvijaju svoje prezentacijske veštine i na taj način steknu više samopouzdanja tokom javnog nastupa. Sva ova znanja i veštine, tzv. „meke veštine” mladi će moći da koriste i dalje usavršavaju budući da će im konstantno biti ukazivan značaj „mekih veština” za poboljšanje njihove zapošljivosti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Specifični cilj:

 • Podizanje nivoa znanja mladih o Evropskoj uniji
 • Predstavljanje pogodnosti koje mladi ljudi mogu imati u procesu integracije naše zemlje u evropske strukture
 • Informisanje srednjoškolaca o trenutnom položaju Srbije u procesu evropske integracije i razbijanje predrasuda
 • Podizanje nivoa svesti o neophodnosti učešća mladih u promociji evropskih vrednosti u sredini u kojoj žive, kako bi postali aktivni članovi društva i podržali proces integracije naše zemlje u evropske strukture.

Programske aktivnosti:

 • Predavanja na temu EU i evropskih integracija Srbije (dvočas jednom nedeljno)
 • Posete državnim, pokrajinskim i lokalnim institucijama
 • Posete institucijama EU
 • Razgovori sa državnim zvaničnicima koji se bave pitanjima evropskih integracija
 • „Evropski čas” – Po okončanju serije predavanja učesnici će zajedno sa predavačima iz Evropske generacija pripremiti i održati predavanje u svojim školama
 • Po okončanju programa učesnicima će biti podeljene diplome na svečanom prijemu
 • Učesnici koji uspešno završe sve predviđene aktivnosti biće pozvani da postanu alumnisti programa i uzmu učešće u aktivnostima mreže

Uslovi konkursa:

 • Treći ili četvrti razred srednje škole
 • Želja za sticanjem znanja iz oblasti EU integracija i civilnog društva
 • Posedovanje pasoša (ili izrada istog do 1.12.)
 • Rok za dostavu CV i motivacionog pisma je 15.10. u ponoć

Prijave slati na:

 

Evropska generacija je udruženje mladih osnovano 22.10.2008. godine u Zrenjaninu, tada pod imenom Zrenjaninski pokret za toleranciju, od strane učenika trećeg razreda srednje škole sa ciljem unapređenja znanja i veština mladih ljudi, koje će im pomoći u ličnom razvoju i posvećivanju egzistencijalnim i socijalnim potreba svoje sredine i potpomaganju boljih odnosa među ljudima svih vera, nacija, rasa, političkih i drugi pripadnosti putem prijateljstva i tolerancije, borba za ravnopravnost polova, promocija omladinskog aktivizma i uključivanje mladih u događaje u društvu, promocija demokratije, širenje svesti o potrebama integracije u evropsko društvo kao i borba protiv pojava i podstrekivanja svih vrsta mržnje, netolerancije i nasilja. Tokom godina rukovodioci udruženja stekli su veliko iskustvo delovanjem kako u civilnom sektoru tako i u organizovanju humanitarnih i obrazovnih događaja vezanih za lokalnu zajednicu. U januaru 2016. na redovnoj skupštini doneta je odluka o promeni imena udruženja. Uz podršku grada Zrenjanina 2016. godine prvi put sproveden je program „Vreme je za Evropu!“ koji je pohađalo 30 učenika iz 9 srednjih škola sa teritorije grada. 2017. godine isti program je podržao Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport. Takođe, u junu 2017. projekat “idebate” na kojem su članovi udruženja radili zajendo sa partnerima iz 7 evropskih zemalja odabran je za finansiranje od strane programa EU “Evropa za građane i građanke” Predavači su prošli obuku za omladinski rad po metodologiji Evropskog pokreta u Srbiji.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
 • Divider

 • Divider
Na vrh