I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ralf Capelle: Cilj kompanije Drekslmajer je da dugoročno ostane u Zrenjaninu

Dolazak nemačke kompanije Drekslmajer u Zrenjanin pre više od 13 godina značajno je uticao na privredna kretanja u gradu. U ranijim godinama ova kompanija zapošljavala je i do 6.000 radnika. Pojava pandemije dovela je do sunovrata u automobilskoj industriji što je mnoge proizvođače u toj branši primoralo da privremeno obustave proizvodnju. Posledice su se osetile i u pogonima Drekslmajera u Zrenjaninu – od prekida proizvodnje u nekim momentima, do smanjenja broja zaposlenih.

U poslednje vreme u lokalnoj javnosti se često spekuliše da vlasnici planiraju da presele pogon iz Zrenjanina u neku od zemalja sa jeftinijom radnom snagom. Kako se danas odvija proizvodnja unutar pogona u našem gradu, da li je bilo smanjenja zarada i šta je istina o budućnosti Drekslmajera u gradu na Begeju, pitali smo Ralfa Capellea, generalnog direktora Drekslmajer grupa Srbija.

arhivska fotografija

Kako je pandemija korona virusa uticala na rad u fabrici Drekslmajer u Zrenjaninu? Sa kakvim ste se sve izazovima suočavali proteklih godinu dana? 

PerSu marketi

Ralf Capelle: Kriza izazvana koronavirusom ima značajan uticaj na globalnu ekonomiju i proizvođače automobila širom sveta. Stoga je 2020. godina bila izazov i za Drekslmajer.  Dok su januar i februar prošli relativno uobičajeno, u martu 2020. smo doživeli nezabeleženi pad u globalnoj ekonomiji izazvan pandemijom koronavirusa. U vrlo kratkom roku morali smo da smanjimo svoje aktivnosti širom sveta. S jedne strane, to je bilo neophodno radi zaštite zdravlja naših zaposlenih i njihovih porodica. S druge strane, svi naši klijenti i dobavljači, takođe, su obustavili svoje aktivnosti i lanci snabdevanja su bili narušeni.  

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Koliko ste uspeli da očuvate radna mesta, a koliko je otpuštanje bilo neminovno u situaciji u kojoj smo se svi zadesili? Da li je otkazivanje ugovora bilo samo za radnike koji su bili angažovani na određeno vreme ili i za one u stalnom radnom odnosu? Koliko je radnika trenutno zaposleno u pogonu u Zrenjaninu, imajući u  vidu da je u jednom trenutku Drekslmajer zapošljavao blizu 6.000 ljudi? 

Ralf Capelle: Zbog smanjenog obima posla, kompanija je bila prinuđena da redukuje broj zaposlenih. Kao porodično preduzeće sa visokim socijalnim standardima trudimo se da sačuvamo svako radno mesto. Kompanija radi na uštedi novca u mnogim oblastima svog poslovanja, a sve sa ciljem da prevaziđe ovaj krizni period i dugoročno osigura radna mesta. Dinamika smanjenja broja zaposlenih i sam broj zaposlenih direktno zavise od broja porudžbina koje dobijamo od naših klijenata. U celoj ovoj situaciji smo se konsultovali sa  reprezentativnim sindikatom i veliku pažnju posvećivali socijalnim kartama. Zaposlenima koji su imali ugovor na određeno vreme, nažalost, nismo mogli da produžimo ugovor jer je smanjen obim posla.

Zaposlenima na neodređeno vreme smo ponudili mogućnost sporazumnog prekida radnog odnosa koji je isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz finansijsku stimulaciju – otpremninu. Drekslmajer je svestan da zbog ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa gubi visoko obučene i vredne radnike, koji su svojim dugogodišnjim  predanim radom zadužili kompaniju, koji su razumeli i prihvatili organizacionu kulturu naše kompanije, koji su se brinuli o kvalitetu svog rada, o učinku i svim drugim, za našu kompaniju bitnim činiocima. Gubimo prijatelje i zbog toga nam je veoma žao. Prema podacima kojima raspolažemo, bićemo prinuđeni da nastavimo sa smanjenjem broja zaposlenih. Naravno, kao što je prethodno rečeno to zavisi od broja porudžbina koje dobijamo od klijenata, a početkom sledeće godine očekujemo stabilizaciju.

Drekslmajer

arhivska fotografija

„Zdravlje zaposlenih na prvom mestu“

U kom procentu je bilo zaražavanja među zaposlenima i kako ste uspeli da sprečite masovno oboljevanje od korone, imajući u vidu da mnogo ljudi radi u jednoj smeni? 

Ralf Capelle: Od pojave koronavirusa u Srbiji, Drekslmajer je u svom pogonu u Zrenjaninu uveo niz preventivnih mera za sprečavanje potencijalnog širenja koronavirusa koje su, na osnovu dosadašnjih iskustava i podataka o broju obolelih, dale odlične rezultate. Uvođenje dodatnih autobusa za prevoz zaposlenih, redovna kompletna dezinfekcija  proizvodnih pogona i kancelarijskog prostora koju vrši sertifikovana eksterna kompanija, dezobarijere na ulazima, merenje temperature pri dolasku, maske i rukavice koje je kompanija obezbedila za sve zaposlene, barijere na radnim pozicijama na kojima je bilo moguće njihovo postavljenje. Uvek i na svakom mestu dostupni dozeri sa sredstvima za dezinfekciju, novi raspored pauza, novi raspored sedenja u kantinama i prodaja isključivo upakovane hrane. Ovo su samo neke od mera koje su dale odlične rezultate u borbi protiv korona virusa i sprečavanju njegovog širenja u našem pogonu.

Kao dodatnu meru prevencije i zaštite, Drekslmajer je doneo odluku da sve kolege koje su bile u kontaktu sa nekim ko je zaražen pošalje u samoizolaciju, iako nisu oboleli niti su to od njih zahtevale nadležne zdravstvene ustanove i epidemiološke službe  Republike Srbije, i na taj način spreči eventualnu pojavu širenja zaraze unutar firme. Za svoje zaposlene smo organizovali i testiranje na koronavirus o trošku kompanije. Vodi se evidencija svih obolelih i njihovih kontakata i nadležni u našoj kompaniji su u  svakodnevnom kontaktu sa kolegama koje su kod kuće. Nismo imali slučajeva  zaražavanja na radnom mestu, već su se kolege zaražavale u privatnim kontaktima u svoje slobodno vreme.

Vakcinacija za zaposlene u Drekslmajeru

Ralf Capelle: U saradnji sa Privrednom komorom i nadležnim zdravstvenim institucijama, realizovali smo organizaciju vakcinacije za naše zaposlene koji su se izjasnili da žele da budu vakcinisani. Kolege koje su se prijavile da žele da prime određeni tip vakcine već su vakcinisane. Kompanija je za njih organizovala besplatan autobuski prevoz do punkta za vakcinaciju i nazad, a vakcinu su primili u toku svoje radne smene. Informaciju kada će naši zaposleni koji su se izjasnili da žele da prime vakcinu nekog drugog proizvođača biti vakcinisani, očekujemo ovih dana od nadležnih zdravstvenih institucija.

arhivska fotografija

Fabrika u Zrenjaninu nije radila nekoliko meseci tokom prošle godine

Imate li podatak koliko se vremena tokom prošle godine nije radilo u kompaniji u Zrenjaninu, a sa ciljem da se zaštite i zaposleni i njihove porodice i koliko je to bio ozbiljan udarac na budžet kompanije?  

Ralf Capelle: Kao dobavljač koji isporučuje po principu „just-in-time” i “just-in-sequence” (u tačno vreme i  tačno određenim redosledom) Drekslmajer veoma zavisi od svojih klijenata. Ova speciijalna situacija sa isporukom podrazumeva da ako klijenti otkažu porudžbine i Drekslmajer mora da obustavi proizvodnju. Isto tako, čim klijenti ponovo pokrenu proizvodnju, kompanija istog trena mora da bude spremna za ponovno pokretanje  proizvodnje.

Zbog pandemije korona virusa i smanjene prodaje automobila na svetskom tržištu, neki od  Drekslmajer-ovih klijenata u potpunosti su obustavili svoju proizvodnju na nekoliko meseci tokom 2020. godine. Posledica toga bila je da je i kompanija Drekslmajer morala gotovo u potpunosti da zatvori fabriku u Zrenjaninu na određeni period i zamoli svoje zaposlene da ostanu kod kuće. Kako su stizale porudžbine od naših klijenata, tako smo postepeno pozivali zaposlene iz određenih sektora da ponovo počnu da rade uz, naravno, dobro pripremljen plan sprovođenja svih epidemioloških mera radi zaštite zdravlja naših zaposlenih i njihovih porodica. Svakodnevno smo pratili epidemiološku situaciju u našem regionu i u skladu sa tim organizovali svoje aktivnosti.

Tokom 2020. godine fabrika u Zrenjaninu nekoliko meseci nije radila. Nije ostvarila promet  i dobit, ali su troškovi u tom periodu bili gotovo isti kao i pre – plate, porezi, dažbine, režije i  drugo – što je sigurno uticalo na budžet kompanije.

arhivska fotografija

Povećanje zarada i Covid-19 bonus

Pomoć države na koju su privrednici imali pravo u 2020. godini niste koristili. Kako ste uspeli da, i pored toga što radnici neko vreme nisu radili, isplatite zarade i da li  je bilo promena u njihovoj visini ili ne? 

Ralf Capelle: Drekslmajer se, iako u teškoj ekonomskoj situaciji zbog duže obustave rada tokom prethodne godine, odrekao pomoći koju je Vlada Republike Srbije namenila poslodavcima u vidu paketa poreskih olakšica i isplate pola minimalne zarade za svakog  zaposlenog. Kompanija je tokom 2020. godine, iako više meseci nije ostvarivala promet i dobit, jer proizvođači automobila koji su klijenti Drekslmajer-a u Zrenjaninu nisu radili i proizvodili, zarade svojim zaposlenima isplaćivala isključivo iz sopstvenih sredstava i u redovnim rokovima, kao što je to i ranije činila. Od 1. decembra 2020. godine, osnovna  zarada naših zaposlenih je uvećana u proseku za oko 6%, s tim da ovim uvećanjem nisu  bili obuhvaćeni službenici, rukovodioci i menadžeri, već samo direktni radnici. Kao porodična kompanija, Drekslmajer je potpuno nezavisan u svom poslovanju i nije uzimao nikakve subvencije od Republike Srbije još od 2012. godine.

Sa januarskom zaradom ove godine isplatili ste i tzv. Covid-19 bonus. Da li su svi zaposleni imali pravo na ovaj bonus i zbog čega ste se odlučili na taj korak?

Ralf Capelle: Menadžment Drekslmajer-a je odlučio da zaposlenima dodeli jednokratni „Covid-19 bonus” i na taj način izrazi poštovanje i zahvalnost svim zaposlenima koji su vredno i predano radili u uslovima koje je diktirala pandemija koronavirusa tokom 2020. godine. Prethodna godina nikome od nas nije bila laka i zato smo zahvalni našim zaposlenima na ogromnom trudu, profesionalnom radu i dobroj volji koju su iskazali u proteklom periodu.

arhivska fotografija

Kakvi su zaista planovi kompanije za Zrenjanin, budući da se u javnosti mogu čuti oprečni stavovi – od toga da se kompanija seli iz grada i da zatvara pogone, do novih ulaganja i pokretanja novih poslova?  

Ralf Capelle: Drekslmajer posluje u Zrenjaninu još od 2007. godine. Sve je počelo od jedne proizvodne hale i nekoliko stotina zaposlenih. Lokaciju smo razvijali prethodnih 13 godina – izgrađene su još 3 proizvodne hale, mnogo je ulagano u pogon, obrazovanje i razvijanje znanja i veština zaposlenih, u ceo region kroz donacije i uvođenje dualnog modela  obrazovanja. Ovde u Srbiji smo stvorili veoma dobro radno okruženje i nadamo se da ćemo zajedno prevazići ovaj krizni period i vratiti se na stari put uspešnog poslovanja. Sa  jednim od naših klijenata imamo ugovoren posao do kraja 2024. godine. Naš pogon je  dobio i novi projekt koji nam osigurava rad do 2032, a u procesu akvizicije smo i za dodatne projekte.

Sve što kompanija u ovom trenutku radi, radi samo sa jednim ciljem, a to je da dugoročno osigura radna mesta i budućnost fabrike u Zrenjaninu.

arhivska fotografja

„Godina za nama nikome nije bila laka, zahvalni smo zaposlenima“

Šta Vas je pandemija naučila u prethodnih godinu dana? Kakvi su izazovi pred kompanijom u narednom periodu?  

Ralf Capelle: Svi zaposleni u Zrenjaninu, bez obzira na radno mesto, mogu da doprinesu razvoju našeg  pogona. Naš najveći izazov u Zrenjaninu trenutno je da poboljšamo svoju konkurentnost i optimizujemo strukturu troškova u mnogim poljima delatnosti. Povećavanjem efikasnosti, identifikovanjem i uklanjanjem aktivnosti bez dodane vrednosti, kao i poboljšanjem perceptivnog kvaliteta kupaca, možemo podići svoju konkurentnost, a time i verovatnoću za sticanje novih projekata zahvaljujući kojima ćemo lakše prevazići krizu izazvanu padom prodaje automobila na svetskom tržištu. Paralelno s tim, moramo  nastaviti da prilagođavamo strukturu. Zbog toga primenjujemo nekoliko mera štednje i racionalizacije i više se fokusiramo na kontrolisani, profitabilni i samofinansirajući rast kao suštinski deo korporativne strategije.

Koja bi bila poruka i zaposlenima i svim Zrenjanincima?  

Ralf Capelle: Prethodna godina nikome od nas nije bila laka i zato smo zahvalni našim zaposlenima na ogromnom trudu, profesionalnom radu i dobroj volji koju su iskazali u proteklom periodu. Čvrsto verujemo da zajedničkim snagama i timskim radom možemo da izađemo iz ove krize izazvane pandemijom koronavirusa još jači i spremniji da odgovorimo na svaki budući izazov.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh