I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

Rak dojke sve češći, žene nezainteresovane za skrining

Od januara 2014. godine do danas na organizovani skrinig raka dojke odazvalo se samo 1.875 od 4.753 direktno pozvane žene.

I pored brojnih apela lekara o povećanju broja maligniteta dojke u svetu i kod nas, velikoj stopi smrtnosti, jedan broj žena u Srednjobanatskom okrugu ne odaziva se na pozive za besplatne ultrazvučne i preglede mamografom.

rak

Procentualno gledano, da bi situacija bila zadovoljavajuća, od pozvanog broja je trebalo da se javi oko 75 odsto žena, što je daleko u odnosu na sadašnjih 39 odsto.

I Taxi Zrenjanin

– U skriningu koji traje godinu i tri meseca, otkrili smo 6 karcinoma i 70 benignih promena. Nosilac skriniga je Dispanzer za žene koji sarađuje sa radiološkim odeljenjem zrenjaninske bolnice. Nakon pregleda koji se obavi ovde, žene sa uputom šaljemo na mamografiju u zrenjaninsku bolnicu gde se očitava prvi snimak, i to je prvi čitač. Drugi čitač se nalazi u na radiološkom odeljenju Kliničkog centra Vojvodine. Ako se ocena drugog čitača slaže sa ocenom našeg čitača, sve je u redu, međutim ako ocene nisu iste, radi se i treće čitanje, takođe u Kliničkom centru Vojvodine. Oni mogu dati predlog za dopunsku dijagnostiku poput dopunskog ultrazvuka i dve vrste biopsija, priča doktorka Gordana Marković, načelnica Dispanzera za žene.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Skriningu su obuhvaćene žene od 50 do 69 godine života, jer se smatra da je to godište najrizičnije, međutim poražavajući je podatak da se starosna granica pomera ka mlađim godištima.

– U poslednjih nekoliko meseci imali smo više slučajeva žena između 25 i 30 godina koje su imale karcinom grudi, potvrdila je dr Marković danas.

gordana-markovic

U ovom dispanzeru kontinuirano se radi ultrazvuk dojke bez obzira na organizovani skrinig. Samoinicijativni, redovni dolazak žena na ultrazvučne preglede. Zavisno od nalaza, kada postoje sumnjive indikacije, žene se dalje šalju na mamograf bez obzira da li imaju 30 i 35 godina.

Na organizovani skrinig, žene se poslednjih godinu i tri meseca pozivaju telefonskim putem i pozivnim pismima. Iz Dispanzera apeluju da je ovaj pregled besplatan i da čak i one žene koje nisu regulisale zdravstveno osiguranje i nemaju zdravstvenu knjižicu, trebaju da se jave Preventivnom centru na broj 023/563020 lokal 132, i zakažu svoj pregled.

Na ovaj skrining se ne pozivaju žene koje su već obolele od raka dojke.

Na pitanje šta je najčešći uzok obolevanja od raka, pa se tako pored genetike navodi i rana prva menstruacija, pre 12 godine, kasna menopauza i posle pedesete, tablete za kontracepciju, prva trzdnoća posle tridesete godine, izostanak dojenja i ostali.

– Žene ne trebaju da zaborave podatak da u Srbiji godišnje od 4500 novootkrivenih slučajeva – 1600 umre. Svaka osma žena može da računa da će dobiti karcinom dojke. Ako je žena sprečena da dođe na zakazan pregled, neka dođe da odredimo drugi termin da ne bi propustila da sačuva zdravlje, jer ukoliko se karcinom otkrije na vreme, samo četvrtina dojke se odstranjuje i onda je to stopostotno izlečenje. Niko ne priča slučajno o osiromašenom uranijumu i smatra se da do ispoljavanja njegovog dejstva dolazi nakon 15 godina, a ako se setimo da je bombardovanje bilo 1999. godine, nije teško zaključiti da upravo živimo u tom rizičnom periodu, poručila je dr Gordana Marković.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh