I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Radovi na prevodnici kod Srpskog Itebeja u završnoj fazi

V.d. direktora „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nemanja Erceg i poslanik i član pokrajinskog Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine APV, Darko Bađok obišli završne radove u Srpskom Itebeju u okviru projekta BEGA.

foto: Vode Vojvodine

Projekat BEGA ima za cilj povezivanje prekograničnog regiona kroz unapređenje transportne infrastrukture, kao i unapređenje područja kanala Begej u međunarodno prepoznatu turističku destinaciju za posetioce.

PerSu marketi

U završnoj je fazi i između ostalog obuhvata sanaciju hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju. Kao deo ovog projekta već je izgrađena dvonamenska staza (radno-inspekciona i biciklistička) od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku. Završen je i plutajući dok za privez plovnih objekata u Zrenjaninu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

V.d. direktora, Srđan Kružević ovom prilikom je skrenuo pažnju na specifičnost samih radova na rekonstrukciji prevodnice, jer je u pitanju objekat iz 1914. godine koji je potrebno vratiti u prvobitno stanje. Istakao je važnost da se ispoštuju standardi društava koji se bave kulturnim nasleđem i zaštitom spomenika, te da ovo bude jedan od dva rekonstruisana objekta koji će za pokretanje koristiti ručni pogon. Takođe je rekao i da su JVP „Vode Vojvodine“ izdvojile sredstva za radove na kompletnom izmuljenju, kako bi se isušio deo na kom je napravljena građevina. Ovo je prvi put od kada je objekat izgrađen da se radovi obavljaju na suvom, što znatno olakšava ceo proces.

Poslanik i član pokrajinskog Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, Darko Bađok izjavio je da deli zadovoljstvo što posle više od 60 godina prisustvuju revitalizaciji i ponovnom otvaranju kanala Begej za plovidbu. Izneo je i zanimljiv podatak da se nakon radova na revitalizaciji ovih hidročvorova, pojavila trajno zaštićena vrsta ribe linjak što, po njegovom mišljenju, jasno govori o pozitivnom uticaju revitalizacije kanala Begej na životnu sredinu. On je pomenuo i usvajanje Prostornog plana u Skupštini AP Vojvodine kojim su definisani dalji koraci kad su u pitanju kanal Begej i okolno područje.

Ovaj projekat finansiran je preko INTEREG- IPA programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, a završetak svih radova očekuje se u junu ove godine.

Budžet za JVP „Vode Vojvodine“ iznosi 6.666.204,16 evra, od čega je vrednost izvođenja samih radova oko 4,5 miliona evra.

Nakon završetka radova, očekuje se ponovno otvaranje plovidbe na Begeju, a višestruki značaj ovog projekta biće vidljiv i kroz razvoj turizma, unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina pa sve do Temišvara. izvor: VodeVojvodine.

Pogledajte prilog rađen tokom gradnje biciklističke staze. Klik na sliku za video.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh