I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Radovi na izgradnji obilaznice napreduju, ali će rok za završetak biti probijen (VIDEO)

Gotovo tri decenije nakon što je započeta obilaznica oko Zrenjanina radovi na trećoj fazi njene izgradnje su u toku. Mašine i radnici se nalaze na dve lokacije. Kod kružnog toka na Mihajlovačkom putu i na Temišvarskom drumu u bazi “Vojvodinaputa” pre mosta na ulazu u Klek. Dve obale Begeja će na ovim tačkama biti spojene novim mostom. Ukupna dužina ovog dela obilaznice je 3,7 kilometara. Prvobitno je bilo planirano da radovi budu završeni do 1. novembra, ali će taj rok biti probijen. Izvođači veruju da odstupanje neće biti dugo.

Kompletna deonica obilaznice od Mihajlovačkog do Temišvarskog puta je trasirana. Trenutno su u toku radovi na pripremi podloge budućeg puta. Duž čitave trase ovog dela obilaznice koja je duga 3,7 kilometrara nasute su tone i tone peska. U narednom periodu tu bi trebalo da se naspe kamena podloga – tucanik, nakon čega će uslediti asfaltiranje.

Po završetku ove faze obilaznice Zrenjanin će dobiti još jedan most

Mašine se trenutno nalaze na mestu buduće kružne raskrsnice tj. na lokaciji gde se ukrštaju Prvomajska ulica i obilaznica. U sklopu obilaznice radi se i most preko Begeja, pa će tako po završetku radova naš grad biti bogatiji za još jedan most.

PerSu marketi

“Izgradnja mosta na Begeju posle 27 godina ima nemerljiv značaj. Najveći i najskuplji objekat na ovom delu obilaznice dugom 3,7 kilometara je upravo most. Došao sam sa saradnicima da se uverim kako radovi teku, da li ima problema i da li možemo kao grad da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Putevi Srbije su investitori, ali mi smo domaćini. Zadovoljan sam kako ide izgradnja. Uz blaga kašnjenja mogu da kažem da većih problema neće biti. Radimo i projekat za poslednju fazu ove obilaznice, koja je dužine 3,6 kilometara. Tu, takođe, imamo jedan objekat. To je nadvožnjak. Očekujemo vrlo brzo početak realizacije i tog projekta, a paralelno radimo i eksproprijaciju zemljišta. To sve radi grad u dogovoru  sa resornim ministarstvom i JP “Putevi Srbije”. Očekujem da ti radovi počnu na proleće naredne godine”, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prilikom obilaska radova na izgradnji obilaznice.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Rok za završetak ovog dela obilaznice će biti malo pomeren

Radovi na izgradnji ovog dela obilaznice su kasnili pet meseci. Zbog toga će prvobitni rok za završtak ove faze radova, a koji je bio 1. novembar, biti pomeren. Iz JP “Putevi Srbije” su još ranije napomenuli da sve eventualne posledice za nepoštovanje ugovorenog roka snosi izvođač radova.

“Možemo očekivati malo pomeranje rokova, zbog vremenskih prilika koje su proteklih meseci usporavale radove i onemogućivale rad na planiranim zemljanim radovima koji su osnov svega ovoga. Druga prepreka je izmeštanje dalekovoda. Ne bi trebalo da bude neko znatno odstupanje od rokova. Završetak zemljanih radova zapravo znači i kraj ove faze radova. Imamo još neznatan deo da naspemo drugim slojem peska i onda dolazi tucanik. Može da nas uspori vreme na ovom delu gde nismo završili zemljane radove. Nadam se da to nije neki obiman posao i da će to biti vrlo brzo završeno”, kaže Milko Gazdić šef gradilišta.

Izlivanje montažnih nosača za most kasni desetak dana.

“Fundiranje je urađeno. Urađeni su montažni nosači. Ostalo je još dva komada. Jedan bi trebalo da bude završen danas, a jedan do kraja nedelje. Time bi se kompletirali prenapregnuti nosači. Montažni nosači se postavljaju autodizalicom. Premostićemo nekom baržom tj. skelom Begej. Dizalice će biti na dve obale i odatle će se vršiti montaža na ležištu mosta. Ovi nosači su težine 40-ak tona, a nosači koji su izliveni na lokaciji mosta su 85 tona. Ovi radovi bi trebalo da se završe do 10-20. narednog meseca”, objašnjava Milan Dimitrijević iz kompanije “Bauwesen” koja izvodi radove na izgradnji obilaznice.

Vrednost radova je 350 miliona dinara bez PDV-a

Radove na izgradnji obilaznice oko Zrenjanina izvodi preduzeće “Bauwesen” d.o.o. iz Lazarevca. Ono je član grupe glavnog izvođača radova – beogradskog preduzeća “Energoprojekt – niskogradnja”. Investitor je JP “Putevi Srbije”. Izgradnju obilaznice finansira Vlada Republike Srbije, a vrednost radova je oko 350 miliona dinara bez PDV.

Treća faza gradnje obilaznice obuhvata radove na izgradnji sobraćajnice od lokalnog puta Zrenjanin-Mihajlovo do magistralnog državnog puta I-b reda Zrenjanin-Srpska Crnja, odnosno od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma, sa dve kružne raskrsnice i mostom preko Begeja.

Na završetak obilaznice i potpuno izmeštanje tranzitnog saobraćaja s gradskih ulica, Zrenjaninci čekaju još od početka devedesetih godina prošlog veka. Tada je izgrađena prva deonica obilaznice – od Melenačkog do Mihajlovačkog druma, dužine 1,3 kilometra. Kada bude u potpunosti završena obilaznica će biti duga 14,5 kilometara. Spajaće novosadski i beogradski put. Ukrštaće se van grada sa svim ostalim državnim putevima – ka Kikindi, Srpskoj Crnji i Vršcu i lokalnim ka Elemiru i Mihajlovu. Imajući u vidu trenutan obim radova i preduzete aktivnosti očekivanja su da obilaznica bude završena naredne godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh