I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Radoslava Aralica: Žene često imaju osećaj krivice za nasilje koje su preživele

Nasilje nad ženama je ozbiljan društveni problem koji je i dalje široko prisutan. Savakodnevno smo svedoci tragičnih ishoda slučajeva porodičnog nasilja koji se neretko završavaju i ubistvom žene. Većina medijskih slika o porodičnom nasilju je senzacionalistička, a interesovanje za neki novi slučaj jenjava posle dva-tri dana kada iskrsne nešto novo.

Broj žena koje su zbog porodičnog ili partnerskog nasilja u ovoj godini pozivale SOS liniju koja funkcioniše u okviru Zrenjaninskog edukativnog centra otprilike je isti kao i prethodnih godina – za podršku i pomoć obratile su se 53 žene, obavljeno je 110 telefonskih i 112 individualnih konsultacija u savetovalištu, a pruženo je ukupno 256 usluga. O uslugama SOS telefona, principima rada, ali i ulozi medija razgovarali smo sa Radoslavom Aralicom, predsednicom Zrenjaninskog edukativnog centra.

– Kada se nasilje dešava, najvažnije je da žena ili neko od svedoka pozove policiju, jer je cilj da se ono zaustavi. Mi na SOS telefonu radimo na povećanju informisanosti žena o nadležnostima institucija i o uslugama koje su im dostupne. Danas je situacija drugačija, odnosno izmenila se stupanjem na snagu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Prema ovom Zakonu policija ima ovlašćenje izricanja hitnih mera udaljavanja nasilnika iz zajedničkog doma, čime se nasilje zaustavlja. Mediji treba da pokažu svoju odgovornost baveći se ozbiljno ovom temom. Važna je njihova uloga, kako u podizanju društvene svesti o ovom problemu, tako i u povećanju informisanosti žena o uslugama, podršci i pomoći koje mogu dobiti kada se nađu u situaciji nasilja, kaže Aralica.

PerSu marketi

Uslugu SOS telefona pružaju žene i namenjena je ženama. Žena može potpuno anonimno da se javi SOS liniji, a ovde kažu da se u radu poštuju feministički principi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Vodeći princip je princip poverljivosti – garantujemo ženi da njena priča neće ići dalje ukoliko želi da ostane anonimna, to se poštuje. Žene često imaju osećaj krivice za nasilje koje su preživele, preispituju sebe i smatraju da su one negde pogrešile. To je poruka koju često dobijaju i od okruženja zbog i dalje prisutnih, duboko ukorenjenih predrasuda o rodnim ulogama. Mi šaljemo ženi poruku da je za nasilje isključivo i jedino odgovoran nasilnik, da žena nije kriva. Na SOS telefonu stvaramo sigurno mesto gde žena može da ispriča svoju priču bez osude i validacije, verujemo u njenu priču. Mi smo uvek na strani žene, razumemo je i prihvatamo njene odluke, ona je ekspertkinja za svoj život, a mi smo tu da je podržimo da potraži snagu u sebi, da je obnovi i da uradi nešto za sebe i svoj život.

Principi rada na SOS telefonu se u velikoj meri razlikuju od rada institucija koje su u obavezi da na svako saznanje o nasilju odreaguju i pokrenu odgovarajuće postupke.

– SOS telefon je siguran prostor gde žena može slobodno da iznese svoj problem bez obaveze da nakon toga preduzme bilo kakve korake ukoliko na to još uvek nije spremna. Takođe, sve što žena iznese u razgovoru je strogo poverljivo i te informacije se ne prosleđuju ni jednoj instituciji. Pozivi mogu biti anonimni i žene mogu zvati kad god imaju potrebu za razgovorom i podrškom. Telefonski razgovor sa konsultantkinjama koje su senzibilisane i obučene za pružanje podrške ženama sa iskustvom nasilja omogućava ženama da podele svoje iskustvo, iznesu svoja razmišljanja, dileme, osećanja, informišu se o postupcima, nadležnostima institucija, svojim pravima i razmotre opcije koje imaju, dodaje naša sagovornica.

Putem telefonskog razgovora žene dobijaju razumevanje, saosećanje i prostor da govore o svojim iskustvima, osećanjima.

– Neosuđujućim, i podržavajućim stavom, konsultantkinja im pomaže da prepoznaju da su izložene različitim oblicima nasilja, da nisu krive za to što im se dešava, da je odgovornost na nasilniku, što deluje osnažujuće na žene i podstiče ih da razmišljaju o načinima kako mogu sebe da zaštite. Konsultantkinje slušaju žene, prate njihov ritam, veruju im, ne savetuju ih, niti ih pritiskaju da bilo šta učine ukoliko nisu spremne. Konsultantkinje veruju da je svaka žena ekspertkinja za svoj život i da može da proceni šta je najbolje za nju i kad je pravo vreme da preduzme neke korake u cilju izlaska iz nasilnog odnosa.

SOS telefon dostupan je svakog radnog dana od 10 do 16 časova. Brojevi telefona su 023/581-350, mobilni za pozive i SMS poruke 066/5581-350, kao i specijalni broj 0800/10-10-10.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh