I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Radnici „Vojvodinaputa“ ostali u mraku

Mesec dana nakon neuspelog pokušaja rukovodstva zrenjaninskog “Vojvodinaputa” da kroz stečaj sa unapred pripremljenim planom reorganizacije finansijski oporavi preduzeće, situacija je iz dana u dan sve gora.

Radnici su poslati na godišnje odmore, u firmu se na posao pozivaju pojedinačno, a u međuvremenu su zbog duga “Vojvodinaputu” isključeni struja i telefon.

– Sve ide u sunovrat, na šta smo još ranije upozoravali. Obustavili smo radove, jer nemamo goriva i materijala. Radnicima jedino preostaje da pokušaju da naplate potraživanja – kaže za “Dnevnik” član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata u “Vojvodinaputu” Saša Popov.

vojvodina putPreduzeće zaposlenima duguje deo aprilske, kao i zarade za maj i jun. Radnici su nedavno potpisali i anekse ugovora o radu po kojima su majske, junske i julske zarade svedene na minimalac.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

– Našli smo se u situaciji ili da potpišemo aneks ugovora ili da dobijemo otkaz. Ali, ni minimalce nam ne isplaćuju redovno – naglašava Popov.

Sindikalne vođe zrenjaninskih putara u svakodnevnom su kontaku sa Većem saveza samostalnih sindikata u Zrenjaninu, kako bi zajedničkim snagama pokušali da nađu rešenje za zaposlene. Radnici “Vojvodinaputa” bezuspešno pokušavaju da dođu i do prvih ljudi lokalne samouprave, s obzirom na to da ovo preduzeće ima potpisan poslovno – tehnički sporazum sa gradom. U ovom trenutku taj sporazum se ne primenjuje – niti “Vojvodinaput” nešto radi, niti grad plaća.

Direktora preduzeća Nenada Miljevića nismo uspeli da dobijemo, jer mu je službeni telefon isključen. Radnici kažu da direktor povremeno svrati u firmu, ali ne svakog dana i da čak ni sindikalci ne mogu da dođu do njega. Miljević je ranije kazao da kao krunu svega ne isključuje ni likvidaciju firme. Likvidaciona vrednost kapitala “Vojvodinaputa” procenjena je na milijardu dinara, ali je pitanje da li će se na tržištu, prodajom nekretnina i opreme, toliko i ostvariti.

– Nakon što izmenjeni plan reorganizacije, koji smo podneli Privrednom sudu u Zrenjaninu, nije dobio dovoljnu podršku poverilaca, firma se vraća na početak, tamo gde je bila i krajem prošle godine. Dakle, u nezavidnu poslovnu situaciju, sa blokiranim računom i pitanjem – šta i kako dalje – upozorio je nedavno Miljević.

Menadžment je smatrao da kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije može rešiti nagomilane poslovne probleme koji se ogledaju u tome da “Vojvodinaput”, čiji je račun u blokadi od septembra prošle godine, duguje poveriocima blizu dve milijarde dinara, a od onih kojima je pružio usluge potražuje tek 150 miliona dinara. Pitanje je, međutim, koliko bi taj plan odgovarao radnicima, jer je njime predviđeno drastično smanjenje broja zaposlenih, sa 220, na nešto više od 80, kao i namirenje dugova prema radnicima tek posle dužeg vremenskog perioda.

Izvor : Dnevnik

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh