I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Radionice programiranja na mikrobit računarima u Gradskoj biblioteci

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ je jedna od 20 biblioteka u Srbiji koja je realizujući projekat „Digitalni građanin“ dobila 20 mikro:bit računara, a jedna od 5 u kojima je interesovanje za radionice programiranja najveće.

Dugačak letnji raspust uopšte nije lako ispuniti kvalitetnim sadržajima, pogotovo ne takvim, koji će naići na obostrano oduševljenje – i dece i roditelja. Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ omogućila je ovog leta našim osnovcima da dosadu pobeđuju na svom terenu, dakle, za računarom, a roditeljima mirnu savest, jer govorimo o kvalitetno provedenom vremenu. Reč je o projektu „Digitalni građanin“ koji realizuju članovi IT odeljenja zrenjaninske Biblioteke Nataša Stojičić, Nenad Dajić i Vladimir Tot, uz pomoć i podršku ostalih koleginica i kolega bibliotekara.

„Krajem prošle godine, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, u saradnji sa korporacijom Google i partnerom za Srbiju – Fondom B92, pokrenuo je projekat „Digitalni građanin“,za biblioteke u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i na Kosovu. Zrenjaninska Biblioteka se prijavila na konkurs i bila odabrana među dvadest biblioteka u Srbiji koje su dobile 20 mikro:bit računara i pet pratećih Boson setova. Tokom proleća ove godine održane su obuke za bibliotekare, a u maju i junu održane su i prve radionice. Najpre u biblioteci, a zatim i u zrenjaninskim osnovnim školama. Učestvovalo je oko 250 učenika iz četiri osnovne škole. Ideja je da se jedan broj mikrobit računara koristi za obuku i radionice, a jedan da može da se iznajmljuje, kao što pozajmljujete knjigu iz biblioteke. Na našim radionicama je objašnjeno šta je to mikro:bit računar i demonstrirane su osnove programiranja Microsoft Makecode alatom.“, kaže za naš portal Vladimir Tot, rukovodilac IT odeljenja zrenjaninske Biblioteke.

Fordomanija

Mikro:bit je džepna verzija kompjutera koja programiranje čini mnogo zabavnijim i lakšim.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.


„Krajem juna, u saradnji sa organizatorima projekta, urađen je presek i na osnovu urađenog i interesovanja polaznika, naša Biblioteka je odabrana među pet u Srbiji koja je za uloženi trud na poklon dobila 3D štampač. Njime će od jeseni moći da se služe i naši korisnici, čim se mi malo uhodamo.“, najavljuje naš sagovornik.

Polaznici su pokazali veliko interesovanje i entuzijazam, pa je Biblioteka organizovala i letnje radionice za sve zainteresovane. Radionice su besplatne i održavaju se svake srede od 18h u velikoj Sali Biblioteke.

Naravno, na jesen, sa povratkom đaka u školske klupe, nastavljamo akciju i promovisanje u školama, a do tada, vidimo se u Biblioteci“, poruka je Vladimira Tota svim zainteresovanima za programiranje na mikrobit računarima.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh