I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Radio klub Zrenjanin završio projekat – 75 godina pobede nad fašizmom

Radio klub Zrenjanin je uspešno završio projekat pod nazivom „POBEDA – 75 godina pobede nad fašizmom“, koji je finansiran od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Nebojša Francuski YU7SMN, Stefan Antonić YU5STA, Dimitrije Radonjić-Veči YU7WAT, Boris Toljaga YU7MW na aktivaciji kod spomenika prema Mihajlovu (foto: Dalibor Dobrilović YU5DLB)

Cilj projekta je obuka članstva radio kluba i licenciranih radio amatera, ali i svih zainteresovanih građana, za rad na isturenim lokacijama u terenskim uslovima. Projekat je trajao u periodu od 15. jula do 30. novembra ove godine.
Obuka polaznika je obuhvatala upotrebu radio uređaja i priručnih sredstava sa podizanjem antena za predajnik, pripremu za polazak na teren, konstrukciju antena, rad uz pomoć agregata i druge aktivnosti koje su potrebne za postizanje krajnjeg cilja, a to je uspostavljanje i održavanje veza sa drugim radio – amaterima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Đorđe YU7ZX, Darko YT1RX, Boris YU7MW, Bogdan YU5BOX, Stefan YU5STA, Aleksandar YU7TUX kod spemenika u Stajićevu (foto: Dalibor Dobrilović YU5DLB)

PerSu marketi

Budući da je projekat realizovan u godini velikog svetskog jubileja, 75 godina pobede nad fašizmom, projektne aktivnosti su održane pored spomenika iz perioda Drugog svetskog, tj. Narodno – oslobodilačkog rata (NOR). Na ovaj način je održano sećanje na taj period naše istorije, i na neki način su ti događaji približeni članovima Radio kluba Zrenjanin, koji pripadaju mlađim generacijama.

Borislav Lalić YU7LB, Stefan Antonić YU5STA, Dimitrije Radonjić-Veči YU7WAT, Boris Toljaga YU7MW, Nebojša Francuski YU7SMN na aktivaciji kod spomenika prema Mihajlovu (foto: Dalibor Dobrilović YU5DLB)

Posle izvršene obuke, koja je realizovana u učionici i jednog časa na terenu, dalja obuka i primena naučenog je vršena u okviru pet aktivacija na lokacijama u blizini spomenika iz drugog svetskog rata. Budući da je za realizaciju aktivnosti u okviru terenskog rada potreban veći prostor, kao i da takva akcija bude bezbedna za prolaznike za lokacije su odabrani mahom spomenici koji se nalaze van grada Zrenjanina, ili u većim i izolovanim parkovima ili zelenim površinama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Borislav Lalić YU7LB, Boris Toljaga YU7MW, Stefan Antonić YU5STA, Nebojša Francuski YU7SMN na aktivaciji kod spomenika prema Mihajlovu (foto: Dalibor Dobrilović YU5DLB)

Održano je 5 aktivacija na terenu:

  1. spomenik na „Bošnjakovom salašu“ pored puta za Mihajlovo 05.09.2020,
  2. spomen park Bagljaš 13.09.2020,
  3.  lokacija u neposrednoj blizini spomenika u Stajićevu 26.09.2020.
  4. spomenik kod Babatova 03.10.2020. i
  5. spomenik „Raonik“ na Bagljašu 17.10.2020.

Boris YU7MW, Darko YT1RX, Borislav Lalić YU7LB, Gojko YU7YUM, Nebojša YU7SMN na aktivaciji kod spomenika kod Babatova (foto: Dalibor Dobrilović YU5DLB)

Na aktivacijama je učestvovalo preko 20 članova radio kluba. Sve aktivnosti u okviru projekta, praćene su na zvaničnom sajtu radio kluba, kao i na klupskoj Facebook stranici i Viber grupi. Za podsećanje na Drugi svetski rat i spomenike iz tog period kreirana je i veb stranica koja je dostupna preko linka na zvaničnom sajtu Radio kluba Zrenjanin, gde se ujedno nalaze informacije o aktivnostima u okviru projekta.

Dimitrije Radonjić – Veči YU7WAT, Stefan Antonić YU5STA na aktivaciji kod spomen parka na Bagljašu (foto: Boris Toljaga YU7MW)

Ostvareni rezultati projekta su obuhvatili dve ciljne grupe: mlađe članstvo radio kluba, kao i starije članove.

– Aktivnost članova radio kluba je povećana, a same projekte aktivnosti su izazvale i povratak i starih članova kluba koji su u jednom periodu bili neaktivni. Pored sticanja novih radio – amaterskih veština, radio amateri su u okviru ovog projekta imali priliku da se druže na događajima ovog tipa, koji su ranije bili dosta česti, a posle ovog projekta ujedno postoji i nada da će se ponovo dešavati – rekao je predsednik Radio kluba Zrenjanin, prof. dr Dalibor Dobrilović.

Članovi Radio kluba „Zrenjanin“ na aktivaciji u blizini spomenika u Stajićevu (foto: Aleksandar Bakalov YU7TUX)

On je dodao da će Radio klub Zrenjanin nastaviti da održava ovakve i slične aktvinosti, a takođe i da učestvuje na konkursima za finansiranje projekata, koji za cilj imaju podizanje tehničke kulture članstva Radio kluba Zrenjanin, ali i svih zainteresovnaih građana u oblasti radio komunikacija i komunikacionih tehnologija.

Bogdan Stepanov YU5BOX na aktivaciji kod spomenika prema Mihajlovu (foto: Dalibor Dobrilović YU5DLB)

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh