I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Računi jednog broja škola od sutra u blokadi?

„Ovim sporom će biti obeštećeno svega tri odsto zaposlenih u prosveti, a biće potrošeno iz budžeta više novca nego da je u momentu zahteva svima isplaćeno ono što im pripada, tvrdi Ranko Hrnjaz predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), pojašnjavajući aktuelnu situaciju.

Prema njegovim rečima, veliki broj škola se našao ili će se tek naći u blokadi računa pošto je pravosnažnom presudom Vrhovnog kasacionog suda potvrđeno da su zaposleni u prosveti dobijali nezakonito umanjene naknade za korišćenje godišnjih odmora u periodu od 2008. do 2015. godine.

– Žalbe Državnog pravobranilaštva na visinu troškova spora dovele su advokate pred svršen čin, da prinudno naplaćuju svoja potraživanja, što automatski znači blokadu računa škole. Računi će biti blokirani pa se može desiti da ne bude materijalnih sredstava potrebnih za rad škola. Plate verovatno neće biti blokirane jer se one isplaćuju direktno iz trezora – izjavio je Hrnjaz.

PerSu marketi

U žalbi pravobranilaštva se spori jedno ročište koje je navodno bilo bespotrebno, a koje bi, i da se prihvati, umanjilo troškove za oko 7.000 dinara.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Podnesak žalbe košta 12.000 dinara i automatski znači da će škole umesto jednog obračuna, veštaka morati da plate bar dva, a sada je već potpuno izvesno da će platiti i troškove prinudne naplate. Dakle, stručnjaci iz Državnog pravobranilaštva, da bi oprali svoju savest, uz pokušaj da umanje troškove od 7.000 dinara, izvesno prave dodatne od preko 30.000 dinara. S obzirom na veliki broj sporova, dodatni troškovi za Ministarstvo prosvete će se verovatno meriti desetinama miliona dinara. Ja ovde sumnjam da je u pitanju organizovani kriminal, da neko hoće da pokrade budžetska sredstva i budite sigurni da ćemo protiv nadležnih podneti krivične prijave i da ćemo ovo ispratiti do kraja – rekao je Hrnjaz.

On je rekao da, ukoliko do kraja današnjeg dana, 20. mart, ne stigne potvrda da je Ministarstvo prosvete povuklo punomoć Državnom pravobranilaštvu i ne pristupi isplati potraživanja po presudama, NSPRV će dati nalog svojim advokatima da izvrše prinudnu naplatu svojih potraživanja iz kojih će izmiriti svoje obaveze plaćanja taksi prema državi.

– U suprotnom, milionske sume za prinudnu naplatu za sudske takse bi pale na teret sindikata i zaposlenih, što ne možemo dozvoliti – zaključuje Hrnjaz.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh