I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dve decenije izdavanja Mužljanskih Novina

Zatvaranjem radija Zeppelin“ 2008. godine i prestankom rada radija Zrenjanin“, stanovnicima mađarske nacionalnosti na teritoriji grada Zrenjanin i okolnih naselja preostale su male mogućnosti da se na svom jeziku na vreme informišu o bitnim dešavanjima u njihovoj sredini i zajednici.

Zahvaljujući radio stanici Novi Sad“ koji emituje celodnevni program na mađarskom jeziku, novinama Magyar Szó“ i Listu Zrenjanin“, kao i nedeljnicima Hét Nap“ i Családi Kör“, postoji nada i želja za informisanjem na mađarskom jeziku.

  • Informisanje na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u sredini u kojoj oni čine oko 20% ukupnog stanovništa, od izuzetne je važnosti za očuvanje maternjeg jezika, kulture i tradicije.

Meštani Mesne zajednice Mužlja – osobito mađarske nacionalnosti – pored već pomenutih štampanih i elektronskih medija, najviše čitaju Mužljanske Novine koje su nedavno proslavile veliki jubilej – 20 godina od izlaska prvog broja na Božić 1997. godine.

PerSu marketi

Mužljanske Novine predstavljaju nezavisni, slobodni medij, čiji je prvobitni cilj  da se čitaoci informišu o bitnim događajima u naselju, zatim da prati i izveštava o uspesima više od 20 civilnih organizacija, udruženja i ustanova, da prati rad Saveta Mesne zajednice i komunalne delatnosti, da predstavi one ličnosti ili udruženja, koji su svojim radom doprineli da se jezici, tradicije i kulture ovdašnjih stanovnika sačuvaju, neguju i sa posebnom pažnjom prenesu mlađim generacijama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Novine su prvih nekoliko godina izlazile na mađarskom i srpskom jeziku, međutim zbog nedostatka saradnika, proteklih godina izveštavanje se vrši samo na mađarskom jeziku. Zahvaljujući Savetu Mesne zajednice i samodoprinosu, novine su prvih 13 godina izlazile svakog meseca, međutim posle neuspešnog referenduma o izglasavanju novog samodoprinosa 2010. godine, one izlaze samo četiri do šest puta godišnje i to zahvaljujući uspešnim konkursima i podršci  između ostalih Fondacija „Szekeres László“ i „Bethlen Gábor“, pokrajinskih sekretarijata,  grada Zrenjanin, kompanije „Carska bašta“ i ostalih.

Laslo Kovač, glavni i odgovorni urednik Mužljanskih Novina izjavio je za naš portal da, iako su štampani i elektronski mediji na jezicima nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica u veoma teškim uslovima, ne treba gubiti nadu, već se treba boriti i izboriti za zajednicu.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh