I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

PU Zrenjanin : Smanjen broj krivičnih dela

Nacelnik PU ZrenjaninUkupan broj evidentiranih krivičnih dela koji je 2012. godine bio 3.239, manji je za 19% u odnosu na 2011. godinu, izjavio je danas Bojan Marković, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu. 

Broj krivičnih dela opšteg kriminaliteta manji je za 18%, dok je za 6% smanjen broj evidentiranih krivičnih dela krađe i teške krađe. S druge strane, beleži se povećanje broja krivičnog dela nasilja u porodici, i to čak za 10%, što se može objasniti i podizanjem svesti građana, koji sve češće prijavljuju ovakva dela, istakao je Marković.

U oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su teža krivična dela po obimu, visini nanete materijalne štete i stepenu društvene opasnosti, a koja se tretiraju kao najteža dela iz oblasti korupcije. Po broju rasvetljenih krivičnih dela tokom proteklih godina, Policijska uprava u Zrenjaninu nalazi se odmah iza PU Grada Beograda i PU Novog Sada, rekao je Marković.
U oblasti javnog reda i mira  zabeleženo je 1.957 slučajeva, što je približno isti broj prekršaja u odnosu na 2011. godinu. Ukoliko se stanje u ovoj oblasti uporedi sa prethodnom godinom, zapaža se nešto veći broj prekršaja nasilničkog ponašanja kojih je bilo 1.417, a bilo je i više otkrivenih prekršaja propuštanja upozoravanja lica koja narušavaju javni red i mir, kao i slučajeva davanja alkoholnih pića pijanom ili maloletnom licu. Posmatrano u globalu, 2012. godine nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a pozitivan je podatak da nije bilo značajnijih narušavanja ni tokom održanih sportskih i političkih manifestacija, zatim „Dana piva“ i „Velikogospojinskih dana“ u Novom Bečeju, ističe Marković. Evidentirano je 137 maloletnih izvršilaca prekršaja, njih 237 uzrasta od 18-21 godine, dok su najveći broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira načinila lica starosti preko 50 godina (njih 818). Ono što je od posebnog značaja jeste da je tokom prošle godine smanjen i broj upotreba sredstava prinude, a upotrebe službene palice i vatrenog oružja od strane zaposlenih u PU Zrenjanin nije bilo.

Bezbednost saobraćaja bila je na višem nivou u odnosu na prošlu godinu. Tako je broj saobraćajnih nezgoda sa prošlogodišnjih 644 smanjen na 523. Zabeležen je i manji broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, kao i broj poginulih kojih je 2011. godine bilo 27, a prošle godine 20. Marković dodaje da su osnovni uzroci saobraćajnih nezgoda bili neprilagođena brzina (41%), alkoholisanost vozača (18%) i neustupanje prvenstva prolaza ( 17%). Veoma je važno da primena novog zakona daje sve više pozitivnih rezultata u oblasti saobraćaja, ističe načelnik PU Zrenjanin.
Policijska uprava u Zrenjaninu

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

U oblasti pograničnih i poslova stranaca beleži se približno isti broj prijavljenih stranaca, broj njihovih poslovnih poseta je nešto manji u odnosu na 2011. godinu, povećan je broj ilegalnih prelazaka kojih je bilo 77, dok je podneto ukupno 27 zahteva za azil.

U oblasti vanrednih situacija tokom 2012. godine zabeležen je približno isti broj požara i eksplozija kao i 2011. godine. Međutim, materijalna šteta bila je znatno veća, te je za razliku od 2011. godine kada je iznosila 10.792.000 dinara, prošle godine dostigla čak 15.807.000 dinara. Najveći broj požara dogodio se na privatnoj imovini, a poginulih na svu sreću nije bilo, dodaje Marković. Ono što posebno treba istaći jeste činjenica da je nivo bezbednosne kulture u društvu još uvek na veoma niskom nivou.

U oblasti upravnih poslova primljen je znatno manji broj zahteva za izdavanjem biometrijskih putnih isprava, kao i zahteva za izdavanjem biometrijskih ličnih karata, dok je broj registrovanih vozila-prvi put, bio na istom nivou kao i 2011. godine.

Marković ističe da je PU Zrenjanin počela sa ozbiljnim radom već prvog dana 2013. godine, i da očekuje da će bezbednost na području njenog delovanja biti na još većem nivou od prošlogodišnjeg. „I ove godine ćemo organizovati niz kampanja i preventivnih aktivnosti, prvenstveno po školama. Očekujem dobru saradnju sa građanstvom i podršku medija i svih drugih društvenih subjekata, kako bi zajedničkim snagama stvorili što bezbedniju sredinu za život svih nas“, na kraju je dodao Marković.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh