I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Prvi zrenjaninski čobanac okupio 25 ekipa (VIDEO)

Restoran Milošev konak kod Gedže bio je domaćin prvog zrenjaninskog takmičenja u kuvanju čobanca tradicionalnog jela, zapravo jednog od najpopularnijih „starinskih“ jela.

Na ovom prvom zrenjaninskom takmičenju učestvovalo je respektabilnih 25 ekipa. Pored domaćina iz samog Zrenjanina i Mužlje takmičili su se ali više družili što i jeste svrha ovakvih okupljanja ekipe iz Stajićeva, Ečke, Belog Blata, Torde, dok je ekipa koja je potegla najduži put, ekipa „Slobodni momci“ iz Kule.

Fordomanija

Zbog čobanca „Slobodni momci“ su potegli čak iz Kule

Kulen iz Kule i sjenički sir našli su svoje mesto u „ladu“

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Malo čudno zvuči da pored toliko takičenja u pravljenju paprikaša, gulaša i svih drugih mogućih čorbi i delicija, Zrenjanin tek sad ima prvo takmičenje u „čobancu“. – Melenčani su u tome najveći majstori i niko ne može da im parira. Mi smo samo smislili način da okupimo što više ljudi iz različitih mesta da bi se družili i razmenili iskustva, eventualno i recepture – kaže Jožef Greguš jedan od sudija ovog takmičenja.

Bezdanska ili Monoštorska večito pitanje i dilema oko „aleve“ paprike

U čobanac se stavlja samo ovčije meso, luk, so i biber i ponekad lovorov list. Pravi čobanac pravi se na „belo“, a sve ostale varijacije sa paprikom odudaraju od originalnog recepta.

„Dijetalna“ varjača jedne od ekipa

Prema oceni stručnog žirija u sastavu Jožef Greguš iz Mužlje i Sava Kovački iz Sakula prvo mesto i zlatnu medalju za skuvani čobanac osvojio je Dragan Lukić iz Zrenjanina. Drugo mesto osvojio je Jožef Bajtai iz Mužlje, treći je Janoš Rac iz Mužlje, četvrti Sava Kirćanski Mužlja te peto ali ništa manje važno mesto osvojio je Zoli Papdi iz Zrenjanina.

Sudije Jožef Greguš i Sava Kovački

Deo vesele atmosfere sa ovog takičenja prenosimo u video prilogu

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh