I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Prvi saziv kolonije karikaturista – o životu na reci, pored mosta na suvom (VIDEO)

Prva kolonija karikaturista Srbije održava se od 11. do 13. oktobra u našem gradu u organizaciji Digineta, a u sinergiji sa Festivalom „Novi prostori“. Prošle godine održana je nulta kolonija karikature  u cilju njene popularizacije. Više nego pozitivni utisci učesnika i organizatora prošlogodišnje kolonije, potvrdili su neophodnost ovakvog  vida zajedničkog stvaralaštva i međusobnog druženja umetnika. Tema prve kolonije karikaturista je „Život na reci“, a ideja je da se dogodine uspostavi i saradnja sa Temišvarom.

Ove godine, u Zrenjaninu je održana prva kolonija karikature u okviru koje je, na temu „Život na reci“ stvaralo devetoro karikaturista iz Srbije i inostranstva.

„Ideja je da se okupljanjem, stvaralaštvom i druženjem karikaturista čiji je rad, izuzimajući trojicu velikana, pomalo zapostvaljen, karikatura, kao jedinstven vid umetničkog izraza popularizuje i približi novim generacijama. Kolonije su uopšte vrlo prihvatljive, jer tu umetnici razmenjuju iskustva, iznedre se fenomenalna prijateljstva i širi se krug umetnika. Prošle godine smo sjajno prošli, gospodin Goran Nešić je, u tom divnom prostoru, u Diginetu bio sjajan domaćin, svi su otišli oduševljeni. Imamo goste iz inostranstva, gospodin Milan Alašević iz Slovenije je jedva čekao da dodje i ove godine i Ištvan Kelemen iz Madjarske koji organizuje kolonije u svojoj zemlji. Ove godine, druženje karikaturista je sinergija sa još jednim dogadjajem, Festivalom „Novi prostori“ koji organizuju divni mladi ljudi otkrivajući nove urbane prostore. Tema je „Život na reci“ i pošto je u pitanju Begej, imamo ideju da se povežemo sa Temišvarom. Nekada zajednička reka Begej, izgradnja marine i još puno razloga je da se mi umetnici povežemo, da obradjujemo tu temu na jedan smešan način, promovišemo time naš grad i turizam. U planu je da dogodine napravimo izložbu ovog saziva. Pošto sam ja Ečanin, odrastao sam u „Kaštelu“ koji ima najstariju likovnu  koloniju u bivšoj Jugoslaviji, to mi je bila i ideja vodilja da priču proširim i na karikaturu. Inače, u Zrenjaninu imamo trojicu sjajnih karikatursta, Nikola Štiklica, Vladan Nikolić  i moja malenkost.“, kaže u ime organizatora, zrenjaninski karikaturista Konstantin Grosu.

PerSu marketi

Milan Alašević, karikaturista, ilustrator, slikar i dizajner iz Slovenije, dobitnik mnogobrojnih medjunarodnih priznanja, i ove godine je učesnik kolonije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Ovo je idealno mesto, hvala organizatoru, hvala našem sponzoru. Nisam očekivao da toliko umetnika imate u Zrenjaninu. Drago mi je i čast da sam zajedno sa njima. To je jedno bogatstvo koje se sve više širi i biće još bolje.“, impresije su Milana Alaševića.


Prvom sazivu  kolonije karikaturista Srbije odazvali su se Ištvan Kelemen (Madjarska), Milan Alašević (Slovenija), Jugoslav Vlahović, Jakša Vlahović, Vladan Nikolić, Tihomir Čelanović, Nikola Štiklica, Kire Radenkov i Konstantin Grosu.

Prva kolonija karikature realizovana je u okviru drugog po redu Festivala „Novi prostori“ koji organizuju zrenjaninski Cekom i KulturKick. U traganju za neiskorištenim urbanim prostorima, namenjenim afirmaciji kulture i umetnosti u našem gradu, most na suvom je odavno markiran kao jedan od njih. Bila je ovo prilika da baš na ovom prostoru zajedno stvaraju i druže se dve generacije umetnika, ali sa istim ciljem.

“KulturKick i Cekom su prošle godine pokrenuli Festival “Novi prostori” sa idejom da se reaktiviraju otvoreni i zatvoreni  ambijenti i prostori u širem centru grada, da se ukaže na njihovo postojanje i potencijale kada je reč o realizaciji kulturnih i umetničkih sadržaja. Ove godine smo uspeli da u sardnji sa Javnim stambenim preduzećem Zrenjanina dobijemo jedan prostor, uslovno rečeno napušten,u kom ćemo upravo ovu ideju i realizovati.”, rekao je u ime KulturKick-a i organizattora Festivala,  Vladimir Garboš.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh