I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Prvi Sajam poljoprivrede u Jaši Tomiću okupio blizu 80 izlagača

Prvi Sajam poljoprivrede u mestu Jaša Tomić organizovan je tokom ovog vikenda uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Opštine Sečanj. Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, koji je obišao izložene štandove i razgovarao sa izlagačima.

-U prethodnom vremenskom periodu, razvoju i unapređenju sela nije poklanjano dovoljno pažnje. Infrastruktura je u prilično lošem stanju, i mora se unaprediti kako bi ljudi ostajali na selu. Iz tih razloga ovakve manifestacije su značajne i Pokrajinski sekretarijat ih podržava i u finansijskom smislu. Ovo je najbolji način promovisanja poljoprivrede i razvoja sela. Ovde se može pogledati ponuda mehanizacije, potrebnih komponenata, a možda i doneti značajna poslovna odluka. Najviše treba finansijski stimulisati mlade da se bave poljoprivredom, i ovaj sajam je prilika za to. Po prvi put su u našoj zemlji mladi poljoprivrednici do 40 godina mogli da ostvare do milion i dvesto hiljada bespovratnih sredstava. Pored mladih do 40 godina starosti, žene nosioci gazdinstava, kao i oni koji rade u otežanim uslovima, po nekim konkursnim linijama mogu da ostvare povraćaj do 70 odsto u odnosu na realizovanu investiciju, istakao je Radojević.

Vuk Radojević i Predrag Rađenović

PerSu marketi

Na sajmu su se predstavili brojni izlagači poljoprivrednih proizvoda, udruženja žena sa svojim rukotvorinama, a održane su edukacije i javne tribine.

-Bez podrške Pokrajine ovo ne bi moglo da se održi, a lepo je što smo to uspeli da održimo u Jaši Tomiću, gde ima puno poljoprivrednika. Nadam se da ćemo im u narednom periodu i mnogo više pomoći. Sagledaćemo njihove zahteve i potruditi se da unapredimo opštinu, jer možemo da živimo od plodne ravnice. Napredak je jako mali, borimo se da uposlimo ljude, i da pokušamo da im podsticajnim sredstvima pomognemo da se zadrže u selu. Trudiću se da još bude ovakvih događaja, jer stanovnici opštine nisu često u prilici da odlaze u druge gradove radi potrebnih informacija o sredstvima i mehanizaciji. Iz tih razloga verujem da će ovaj sajam prerasti u tradiciju, izjavio je predsednik opštine Sečanj, Predrag Rađenović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije opštine Sečanj Miljane Milošević, pored Pokrajine i opštine Sečanj, realizaciju sajma podržale su Mesna zajednica Jaša Tomić i lokalni poljoprivrednici. Iako se prvi put održava, sajam je okupio oko 80 izlagača među kojima su bili i predstavnici banaka i osiguravajućih kuća.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh