I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Prvi multietnički festival folklora „Razigrana Vojvodina“ održan u Elemiru

Osnovna škola „Svetozar Marković“ u Elemiru, ovog vikenda je ugostila učesnike prvog festivala folklora „Razigrana Vojvodina“. Organizatorke festivala su kao osnovnu ideju imale očuvanje i negovanju tradicije i multikulturalnosti.

Želeli smo i da okupimo kudove, koji nose ime „Mladost“. Prema našim saznanjima, nekada ih je bilo 14 na prostoru bivše Jugoslavije. Večeras imamo sreću da je pored našeg, još jedno društvo „Mladost“ je sa nama, to su gosti iz Velike Grede. Oni su srpsko društvo, koje je specifično po tome što neguje bugarsku tradiciju.

I Taxi Zrenjanin

„Osnovna ideja prilikom osmišljavanja ovog festivala, je bila očuvanje multietničke tradicije. U Vojvodini živi dosta nacija, i ovo je prilika da se njihovi običaji prikažu kroz pesmu i igru. Pošto nismo bili u mogućnosti da sami organizujemo, aplicirali smo kod Pokrajinskog sekretarijata  za kulturu i obrazovanje. Uspeli smo da dobijemo neka sredstva od njih. Pomoć nam je bila potrebna, jer se mi finansiramo isključivo od prodaje suvenira, i od ponekog koncerta. Ranije smo održavali godišnji koncert u decembru, ali smo ga sada spojili sa festivalom. Imamo večeras nekoliko drštava sa prostora Vojvodine. Jako smo razočarani, jer nismo mogli da pronađemo mađarsko kulturno umetničko društvo. Pozvali smo nekoliko njih, ali nikog nismo uspeli da dobijemo.  Tendencija je da ovo preraste u tradiciji, da se svake godine u ovom periodu održava festivalu Elemiru. Takođe želimo da ga proširimo, i da nam se već sledeće godine pšridruži još više nacija.“- istakla je organizatorka Danica Popov Tapavički

Na festivalu su se mogle videti i čuti pesme i igre na nekoliko jezika. Elemircima su u goste došli kudovi iz Zrenjanina, Aradca, Sutjeske, Đurđeva i Velike grede.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh