I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Visoko priznanje studentu Leu Astalošu – prvi korak ka Nobelovoj nagradi

Student druge godine na odseku medicine Fakulteta nauke u Segedinu (Mađarska) i bivši učenik Osnovne škole „Servo Mihalj“ iz Mužlje, Leo Astaloš nedavno je primljen u istraživački program Akademije naučnika i dobio visoko zvanje „Sent Đerđi (Szent-Györgyi) studenta“.

  • Zvanje „Sent Đerđi student“ je dobilo ime po mađarskom fiziologu Albertu Sent Đerđiju, koji 1937. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće vitamina C i nekih reakcija ciklusa limunske kiseline.

Za učešće u ovom programu prijavilo se oko 400 studenata, od kojih je samo devet dobilo priliku, da bude deo nekog istraživačkog tima. Studenti su prvo trebali da polažu prijemni ispit, koji se sastojao od znanja engleskog jezika i rešavanja nekig postavljenih problema putem logike.

Nakon uspešnog polaganja, Leo je postao deo tima, koji se bavi lečenjem kožnih bolesti. Govoreći o planovima za budućnost, mladi i talentovani student iz Mužlje je izjavio, da trenutno želi da se oproba u raznim istraživačkim programima, nakon čega će doneti svoju konačnu odluku.

PerSu marketi

Sertifikat o visokom zvanju „Sent Đerđi (Szent-Györgyi) studenta“ zasluženim studentima, možda budućim Nobelovcima, predao je dobitnik Nobelove nagrade 2001.godine, Sir Richard Timothy Hunt iz Engleske.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh