I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Prvi kontingent vakcina protiv COVID 19 u Zrenjaninu – prvo se vakcinišu radnici u zdravstvu (VIDEO)

Prvi kontingent vakcina protiv COVID 19 stigao je u Zrenjanin. U pitanju su vakcine proizvođača Pfizer BioNtech.

Prvo će se vakcinisati radnici u zdravstvu. Tempo vakcinacije zavisiće od priliva vakcina u Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“. Prva se vakcinisala Đurđica Šljapić glavna medicinska sestra službe Opšte medicine.

– Smatram da je ovo moja i odgovornost i obaveza. Svojim primerom apelujem na sve svoje kolege da se vakcinišu i na taj način zaštite i sebe, svoje ukućane, pacijente od nas i nas od pacijenata – izjavila je Đurđica Šljapić.

Druga doza vakcine Pfizer Biontek prima se nakon 21 dan. Sedam dana nakon druge vakcine smatra se da je osoba razvila antitela i da je imuna na virus COVID 19. I nakon tog perioda preporučuje se pridržavanje mera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Pfizer Biontech vakcina  odobrena je od strane FDA za primenu na osnovu Dozvole za hitnu upotrebu u cilju prevencije bolesti COVID 19 kod osoba uzrasta 16 godina i starijih. Vakcina je neregistrovana. Američka uprava za hranu i lekove nije još izdala nijednu dozvolu za stavljanje u promet vakcine za sprečavanje bolesti COVID 19.

Šta sve sadrži Pfizer BioNtech vakcina

Ova vakcina sadrži sledeće supstance: iRNK, lipide ((4 – hidroksibutil) azanedil)) bis (heksan-6,1-diil) bis (2-heksidekanoat), 2(polietilenglikol) – 2000) N,N-ditetradecilacetamid, 1,2 – distearoil-sn-glicero-3-fosfokolin i holesterol., kalijum hlorid, kalijum-dihidrogenofosat, natrijum hlorid, dinatrijum-fosfat,dihidrat i saharozu.

Vakcina se daje kao injekcija u mišić. Nakon prve doze potrebno je primiti i drugu dozu nakon 3 nedelje. Trajanje zaštite protiv bolesti COVID 19 trenutno je nepoznato – navedeno je u Informatoru za vakcinisana lica i njihove staratelje kojeg izdaje Pfizer SRB d.o.o.

Statistički podaci o epidemiji COVID 19.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh