I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Protest ispred fabrike „Ling Long“ – ukazano na moguće negativne posledice po životnu sredinu

Predstavnici i članovi više građanskih udruženja i političkih stranaka okupili su se danas u podne ispred kineske fabrike „Ling Long“ sa namerom da iskažu nezadovoljstvo zbog činjenice da je, između ostalog, država dozvolila pokretanje proizvodnje guma u plodnoj ravnici. Prema njihovim rečima, pored opasnosti od zagađenja životne sredine, uočene su i određene nepravilnosti.

Protest je protekao mirno i bez prisustva predstavnika investitora.

Učesnici protesta su u svom izlaganju istakli da kineskom investitoru danas ističe rok za uklanjanje nekoliko navodno bespravno izgrađenih objekata, a prema rešenju građevinske inspekcije.

PerSu marketi

Saopštili su i da su sačinili pismo koje će njihova delegacija u ponedeljak predati ambasadorki Kine u Srbiji, Čen Bo. Kažu da je glavni zahtev u pismu, pored ekološke sigurnosti i to da se poštuju pravila i zakoni naše zemlje te da se procesuiraju oni koji ih krše.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prisutnima se obratila i Nataša Velimir, poverenica Narodne stranke za Zrenjanin.

„Niko ovde nema ništa protiv Kineza već svi, bez obzira koje nacije bili, moraju poštovati zakone države Srbije. Kinezima je dato oko 100 hektara obradive banatske zemlje u čijoj je neposrednoj blizini rezervat prirode „Carska bara“. Niko ne može da kaže kakav će uticaj ova fabrika imati na zemlju, na biljni i životinjski svet. Veliko je pitanje i kakav ćemo vazduh imati posle ovoga“, rekla je Velimir.

Predsednik ekološkog odbora Stranke slobode i pravde Igor Radošević naveo je da je rizik od zagađenja veliki. Rekao je i da svaka kompanija može da otvori svoje postrojenje ukoliko poštuje evropske ekološke propise i norme. Srbija je, kako kaže, kao kandidat za Evropsku uniju te sporazume potpisala, a smatra da se u ovom slučaju to nije ispoštovano.

Dragana Rakić iz Vršca je naglasila da od potencijalnog zagađenja nije ugrožen samo grad Zrenjanin, već i okolni gradovi i oblasti. Smatra da će banatska košava širiti gasove iz fabrike celom teritorijom Banata.

U daljem izlaganju je naglasila da niko nije protiv investicija i radnih mesta i da je to potrebno. Slaže se da je impozantna cifra da će kompanija zaposliti 1200 ljudi te da se nada da im neće biti ugrožena radnička prava. Ipak, pored svega toga smatra da je potencijalno zagađenje prevelika cena za to.

Govornici su izrazili nadu da će sve biti učinjeno da do zagađenja ne dođe i da stanovnicima Zrenjanina i okoline ne bude ugroženo zdravlje i mesto za život. Nakon završetka protesta, deo učesnika se uputio ka Perlezu kako bi nezadovoljstvo izrazili i ispred kineske fabrike za preradu plastike „Feitiansuje” kojoj je Inspekcija za zaštitu životne sredine već jednom zabranila rad zbog emisije nedozvoljenih materija.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh