I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Prosvetni radnici traže od novog ministra hitno rešavanje nagomilanih problema

Nakon imenovanja novog ministra prosvete Branka Ružića predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Banata sazvali su konferenciju za novinare na kojoj je saopšteno koje zahteve prosvetni radnici upućuju Vladi.

–  Naši zahtevi upućeni su ka tome da se realizuju sva dugovanja koje su prethodne Vlade i ministri napravili. Među obećanim stavkama je isplata Svetosavske nagrade, što se nijedne godine nije desilo, pa su ta dugovanja narasla na 30 000 dinara po radniku. Istim Sporazumom, a na ime rešavanja teholoških viškova Vlada je trebala da isplati po 25 000 dinara što takođe do danas nije realizovano. Na taj način smo državi prištedeli 6 milijardi dinara – kaže Aleksandra Mažić – član Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Na konferenciji je istaknuto i da je odnos zarada minimalne cene rada i plata prosvetnih radnika 1 prema 2. Najavljeno povećanje minimalne cene rada od 1.1 2021. još će više spustiti taj odnos. Prosvetni radnici traže da taj odnos bude minimalno 1 prema 3 i to kako za nastavno tako i za vannastavno osoblje koje nema ni minimalnu cenu rada (cca. 19 000).

I Taxi Zrenjanin

Nova Vlada – stari problemi

Ministar prosvete Branko Ružić poznat  je iz prethodnog perioda kao Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu čije je ministarstvo bilo nadležno za uvođenje platnih razreda. 2018. godine dato je obećanje da će prosvetnim radnicima plate biti uvećane za 36%, a do sada su uvećane za 17%.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Od nove Vlade odnosno resornog Ministarstva biće zatraženo namirivanje dugovanja koja su se nagomilala u prethodnom periodu, a potom i da se izvrši  izmena koeficijenata i da se na taj način izvrši povećanje plata prosvetnih radnika, a ne kao što je to do sada rađeno „sektorski“ što je prosvetu uvek ostavljalo na dnu. Takođe smo zatražili vraćanje socijalnog dijaloga što je kod prethodnog ministra bilo potpuno zanemareno. Ne možemo da dozvolimo da se o sudbini prosvetnih radnika odlučuje bez njihovog učešća i mišljenja. Prosveti bukvalno „gori pod nogama“ i mi tražimo da se naši zahtevi ispune odmah – izjavio je Zvonimir Jović predsednik USPRB i Vojvodine i potpredsednik ove organizacije na nivou republike.

Takođe su iznete zamerke na veliki upliv politike u izbor direktora škole. Predlog Unije sindikata prosvetnih radnika je da biranje direktora radi nastavničko veće, a imenuje školski odbor. Od nadležnog ministra biće zatraženo da prosvetni radnici budu uključeni u svaku izmenu pravilnika, a naročito zakona.

Ko će predavati našoj deci?

Na konferenciji je izneto pitanje odnosno realan problem – ko će predavati našoj deci. Zbog loših materijalnih uslova u prosveti sve manje mladih ljudi se odlučuje za zanimanja u prosveti. Prosvetni radnici s druge strane su nemotivisani.  – Očigledno je da nemamo sistemsku strategiju u oblasti obrazovanja – navedeno je takođe tokom ove konferencije.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh