I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Proširuju se kapaciteti za dualno obrazovanje u Tehničkoj školi

Tehnička škola, kompanije Drekslmajer, I.M.S. i Šinvoz, potpisale su memorandum o proširenju programa dualnog obrazovanja u Zrenjaninu. Zahvaljujući ovoj saradnji, učenicima Tehničke škole biće omogućeno da pohađaju praktičnu nastavu u te tri kompanije, a kasnije i da se u njima zaposle.

– Svrha dualnog obrazovanja je da se učenici školuju za jasan i definisan posao. Mi smo za 200 odsto povećali dual u našoj školi. Ove godine treba da upišemo nova odeljenja u dualnom sistemu, a to su tehničar mehatronike i tehničar upravljanja. Učenici koji završe školu na ovaj način, osim što će imati priliku da se zaposle u ovim preduzećima, imaće mogućnost da nastave studije takođe u dualnom sistemu obrazovanja – izjavio je direktor Tehničke škole, Đorđe Klać.

Ispred najvećeg poslodavca na teritoriji Zrenjanina, kompanije Drekslmajer, generalni direktor Mihael Vagner rekao je da je toj kompaniji veoma drago što je uveden ovakav sistem dualnog obrazovanja i što će moći da rade na njegovom daljem usavršavanju.

PerSu marketi

– U budućnosti će 16 učenika sa novog smera imati priliku da se usavršava na najsavremenijoj opremi i da dobije nova znanja. Ovakav sistem obrazovanja već dugo godina postoji u Nemačkoj i ja sam po njemu završio mehanotroiku i tako započeo svoju karijeru. Mislim da je za mlade ljude ovo najbolji način da dobiju osnovna znanja, a posebno je značajno da imaju praksu, rekao je Vagner.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Andrea di Tizio je istakao da je italijanska kompanija I.M.S., imala veoma dobra iskustva sa školom i da je njihova želja da po ovom programu u naredne dve godine zaposle oko 50 radnika.

Radomir Miljuš, direktor Šinvoza“, izrazio je zadovoljstvo što su načinjeni prvi koraci ka implementaciji dualnog obrazovanja.

– Kompanija Šinvoz” širi svoje proizvodne kapacitete tako da postoji potreba za svim obrazovnim profilima, posebno tehničke struke, pa se nadam da će ova saradnja sa Tehničkom školom uroditi plodom i da ćemo u narednom periodu obezbediti kadrove koji su nam potrebni. 

Gradonačelnik Čedomir Janjić saoopštio je ovom prilikom podatak da je 2012. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu bilo 12.000 nezaposlenih, a da je sada ta cifra oko 5000.

– Sve više investitora, stranih i domaćih, kupuje zemljište u industrijskim zonama, podiže svoje pogone, a oni koji su već tu, proširuju ih. Samo prošle godine preko 3000 novih radnih mesta je otvoreno, a ove očekujemo još 1000. Kako čujemo od poslodavaca, sve je teže naći obrazovane radnike koji mogu da odgovore njihovim zahtevima. Pre nekoliko godina smo krenuli sa našim srednjim školama, višom, fakultetom i privrednicima, da stvaramo adekvatnu radnu snagu, rekao je Janjić.

Zadatak Regionalne privredne komore je da spoji privredu i grad, a njen direktor Predrag Stankov, koji je prisustvovao potpisivanju ovog dokumenta, smatra da je do sada ostvarena odlična saradnja sa školom, gradom i privrednicima.

– Konstantno smo u kontaktu sa privrednicima. Očekujemo u budućnosti da se još dualnih smerova otvori u školama i da nam privreda kaže koja su to zanimanja koja nedostaju. Jedino ako se svi udružimo, i privreda i javni sektor, možemo da obezbedimo dobru budućnost za sve u ovom gradu i regiji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh