I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Promocija knjige Tibora Varadija – „Put u juče“

Promocija knjige pripovedne proze „Put u juče“, autora Tibora Varadija, biće održana 23. februara u 19 časova, u velikoj sali Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Pored Varadija, o knjizi će govoriti i Bora Babić, a u ime izdavačke kuće Akademska knjiga“ prisutnima će se obratiti i književnik Ivan Ivanji.

O KNJIZI IZ RECENZIJE MILJENKA JERGOVIĆA:

„Premda bi to bilo očekivano, ali „Put u juče“ nije nastavak prethodne knjige Tibora Varadija, druga je knjiga u svakom pogledu raskošna nadogradnja, tematski, ali i žanrovski neusporedivo bogatija. Dok je ranije samo davao naznake autobiografije, pišući o sebi samo onoliko koliko se mora, „Put u juče“ biva knjiga od barem dva, a onda i tri, četiri, pet tokova, koji se izmjenjuju i prepliću. Pišući o davnim sudskim i izvansudskim slučajevima, jurističkim, ali pomalo i para-jurističkim, Varadi ispisuje svoj životopis, a onda, na vrlo iznenađujući način, i svojevrsnu autobiografiju, u kojoj pokazuje čitatelju, ali što je važnije – i sebi, zašto je bio ono što je u životu bio. Postoje i neke druge, možda i važnije, razlike između dviju knjiga. Dok je u prvoj Varadi prilično ozbiljan, premda pripovjedački silno šarmantan u toj ozbiljnosti, Put u juče neočekivano je duhovita knjiga. Put u juče žanrovski vrluda između prvorazredne historiografske „male povijesti” i dokumentarne proze. U osnovi, knjiga je i jedno i drugo. Možete je čitati kao pouzdano svjedočanstvo o vremenu, ali i kao ponudu,šokantno velikodušnu, niza romanesknih zametaka, izvanrednih proznih skica…“

PerSu marketi

TIBOR VARADI

Tibor Varadi najviše je poznat kao pravnik. Studije prava završio je u Beogradu, a potom je na Harvardu stekao zvanje doktora pravnih nauka. Nakon diplomiranja radio je kraće vreme kao advokatski pripravnik u porodičnoj advokatskoj kancelariji u Bečkereku, čija je arhiva temelj ove prozne knjige. Bio je potom docent, vanredni i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Od 1993. godine bio je profesor na budimpeštanskom Srednjoevropskom univerzitetu, a predavao je na pravnim fakultetima Emori, Kornel, Berkli u SAD, te na pariskoj Sorboni. Objavio je veći broj naučnih radova, prvenstveno iz oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne trgovinske arbitraže i manjinskih prava. Redovni je član SANU-a. Zastupao je Srbiju (ranije SRJ i SCG) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Prve radove iz oblasti lepe književnosti objavio je u novosadskom časopisu Új Symposion. Dosad je objavio devet knjiga. Piše na mađarskom, srpskom i nemačkom jeziku. Preveo je na engleski jezik jedan od svojih romana.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh