I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Predstavljamo program “Promocija humanih vrednosti” (FOTO)

S ciljem da pomognu mladima da shvate da su i oni važan deo zajednice i da odgovorno ponašanje podrazumeva brigu o sebi i drugima, kao i da razvojem tolerancije na različitosti možemo svet oko sebe učiniti boljim mestom za život, Crveni krst Zrenjanina već punih sedam godina realizuje program pod nazivom „Za dobrotu svaki dan je dobar dan“ i to u okviru projekta „Promocija humanih vrednosti (PHV)“.

Cilj programa jeste, da se kroz radionice, koje su objedinjene pod zajedničkim nazivom humane vrednosti, promovišu ideje lične i građanske odgovornosti, koje su kamen temeljac za razvoj osećanja pripadnosti zajednici.

Generacije mladih volontera Crvenog krsta, zajedno sa prosvetnim radnicima, kao obrazovani  vršnjački edukatori realizuju ovaj program u zrenjaninskim osnovnim školama, ali i u školama u naseljenim mestima.

PerSu marketi

Iskustva u implementaciji programa su izuzetno pozitivna, a sadržaj i način izvođenja radionica je odlično ocenjen kako od strane korisnika (učenika), tako i od strane nastavnika i roditelja koji su na roditeljskim sastancima upoznati sa temama programa. Teme su interesantne i aktuelne, prilagođene uzrastu korisnika.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ciljna grupa ovog projekta su deca uzrasta od 8 – 14 godina.

Radionice se realizuju tokom cele školske godine i podeljene su u sedam oblasti:

1 – TOLERANCIJA:

Tolerancija se najčešće definiše kao sposobnost da se prihvati postojanje drugačijih gledišta, verovanja, ponašanja i načina života. U radionicama koje obrađuje ovaj modul, bitno je da se tolerancija ne tretira kao jedan teorijski pojam ili samo jedna od tema, već da se tolerantan stav aktivno prikaže kao osnovni princip komunikacije.

2 – LIČNI I KULTURALNI IDENTITET I POŠTOVANJE RAZLIKA:

Volonteri Crvenog krsta iskustvom u kontaktu sa ljudima druge vere, rase ili porekla, pokušavaju da prenesu svoja iskustva i da nauče decu da razumeju druge ljude, njihova osećanja, način razmišljanja, da se oslobode predrasu i da na nov način sagledavaju sopstvenu kulturu. Kod te dece se vrlo brzo razviju moć opažanja i postaju vrlo motivisani da uče i dalje o tuđim razlikama.

3 – NENASILNO REŠAVANJE KONFLIKATA:

Cilj radionica je da se deci omogući da se u zaštićenoj grupnoj atmosferi, uz pomoć voditelja radionice, uče prepoznavanju i ispoljavanju svojih emocija i stavova, odigravanju socijalnih situacija, kako bi ta iskustva mogli da primene u stvarnom životu. Ovo je odličan vid pomoći mladima da ovladaju socijalnim veštinama koja će im omogućiti da reše konflikt na konstruktivan način, tako da nema pobednika i gubitnika, a da svaki učesnik sukoba zadovolji svoje potrebe.

4 – DISKRIMINACIJA I STIGMATIZACIJA:      

Ima li načina da se protiv predrasuda, stereotipa, stigmatizacije i diskriminacije izborimo? Naravno, iako je jasno da to nije lak zadatak. Vaspitavanje je jedan od metoda koji se preporučuju u borbi protiv predrasuda, jer deca veruju svojim roditeljima, i ono što nauče u kući nose sa sobom i van svojih domova.

Bez obzira koji metod da odaberete, ipak je najbolje krenuti od sebe, jer samo ako ste zadovoljni sobom, imaćete dovoljno razumevanja i zadruge.

5 – RODNA RAVNOPRAVNOST:     

Rodna ravnopravnost je koncept koji govori o tome da sva ljudska bića, žene i muškarci, imaju slobodu da razvijaju lične sposobnosti i prave izbore bez ograničenja nametnutih strogim rodnim ulogama, da se različito ponašanje, želje i potrebe žena i muškaraca u jednakoj meri uzimaju u obzir, vrednuju i podržavaju. Radionice koje se sprovode u ovo modulu upravo  imaju za cilj, da poduči mlade da cene različitosti, a ne da ih gledaju kao razlog za rangiranje ljudi na dobre i loše.

6 – DEČIJA PRAVA:

Pojam prava deteta podrazumeva prava koja su po svojoj prirodi ljudska i koja svako dete ima bez obzira gde živi. Konvencijom o pravima deteta, koja je usvojena od strane generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine. predviđeno je četiri kategorije prava: obezbeđenje, zaštita, participacija i prevencija.

Osmišljene radionice tiču se dečijih prava, sa ciljem podizanja svesti dece uzrasta od 8 do 10 godina o sopstvenim pravima.

7 – PREVENCIJA “CYBERBULLYING-A” –  MALTRETIRANJA PREKO INTERNETA:

Iako nove tehnologije mladima pružaju brojne prednosti, postoje i njihove „tamne strane”, jer se one mogu koristiti na način da naškode i nanesu bol. Radionice u ovoj oblasti namenjene su mlađem uzrastu, deci od 7 do 9 godina. Iako imaju iskustva sa novim tehnologijama, u najvećem broju još uvek nisu u značajnoj meri ugroženi.

Radionice su koncipirane na afirmaciji i promociji zaštitno-preventivnih faktora. Ovde se pre svega misli na osposobljavanje dece na zaštitu privatnosti i lične bezbednosti, kao i na povezivanje i jasno razgraničenje realnog od virtuelnog sveta.

U okviru programa i projekta „Promocije humanih vrednosti“, Crveni krst Srbije  svake godine organizuje Festival pozorišnih predstava.

Volonteri Crvenog krsta Zrenjanin, zajedno sa učenicima  Osnovne škole „Vuk Karadžić” i učiteljicom Daliborkom Putić Berarov , već marljivo pripremaju jednu predstavu, sa kojom će pred mnogobrojnom publikom nastupiti  na Festivalu, koji će biti održan krajem februara 2018. godine.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh