I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Društvena odgovornost

Projekat za pohvalu – žene žrtve nasilja obučene za rad u biblioteci

U Zrenjaninu se u periodu od 1. jula do 1. oktobra sprovodio nesvakidašnji projekat „Obrazovanjem do samostalnosti“ namenjen osnaživanju i podršci ženama žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja.

Projektom koji su sproveli Zrenjaninski centar za ravnopravnost i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, obuhvaćene su tri žene – žrtve nasilja koje su u biblioteci prošle dvomesečni kurs obuke iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti kako bi im se omogućilo da steknu teorijsko i praktično znanje. Na taj način, njima je pružena šansa da steknu nove sposobnosti i dopune svoj CV za lakše pronalaženje posla.

Tim povodom, u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je prezentacija završenog projekta o kojem su govorili pokrajinska poslanica Stojanka Lekić, rukovodilac Službe za planiranje i razvoj i lokalne usluge Centra za socijalni rad Teodora Lazić, i predstavnice Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin Tatjana Tabački i Jelena Đorđević Perc.

obrazovanje-biblioteka

I Taxi Zrenjanin

Osobe koje su bile u procesu edukacije, uz svoje mentore-edukatore i kolektiv Biblioteke upućene su u teorijski, a zatim i praktični rad štamparije i knjigoveznice, knjižare i bibliotečkog odeljenja. Uz obuku za rad na računaru, upućene su u pripremu za štampu i doradu štampanog materijala, knjigovezački posao, rad na fiskalnoj kasi i proces  barkodiranja bibliotečke građe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tatjana Tabački zahvalila se ispred celog kolektiva Biblioteke svim ostalim učesnicima rekavši da je projekat koristan ako je pomogao makar jednoj ženi da zauvek izađe iz lanca porodičnog nasilja.

 

Uloga socijalnih radika u projektu bila je velika – oni su pomogli u izboru polaznica kursa imajući u vidu njihove obrazovne profile, interesovanja i trenutni status. Prema rečima Teodore Lazić, rukovodioca Službe za planiranje i razvoj i lokalne usluge Centra za socijalni rad, u biblioteci su spoznati bezbedni uslovi za žene, slični onima u Sigurnoj kući. 

– Za naš centar je značajno što smo uspeli da kroz ovaj projekat kod žrtava steknemo dodatno spontano poverenje, a to je vrlo važno svakoj osobi koja se nosi sa teškim problemima, istakla je Lazićeva.

Projekat „Obrazovanjem do osamostaljivanja“ podržao je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

– Zrenjaninski centar za ravnopravnost i Gradska biblioteka imali su odličnu ideju da budu društveno odgovorni i da pomognu ekonomsko osnaživanje žena. Ovo je jedan od odličnih načina da im  se pomogne i da se prekine to „vrzino kolo“ koje se dešava nakon nasilja, kada se zbog ekonomske zavisnosti one moraju vratiti nasilnicima. Pozivam sve ustanove i privredne subjekte da se uključe u ovakve projekte i pokažu društvenu odgovornost, rekla je pokrajinska poslanica Stojanka Lekić.

Gradska narodna biblioteka nastaviće da sprovodi slične projekte i u budućnosti.

-Pozivamo i druge ustanove i javna preduzeća da pomognu na planu integracije žrtava nasilja u radnu sredinu koja će im vratiti samopouzdanje, edukovati ih, ali i omogućiti im da ličnim primerom utiču na one koji još uvek trpe nasilje, reči su Jelene Đorđević Perc, stručne saradnice za odnose s javnošću.

OBUKA U BIBLIOTECI VRATILA POVERENJE I SAMOPOUZDANJE

– Radna atmosfera je bila prijatna, a izdvojila bih srdačnost svih zaposlenih i razumevanje za situaciju u kojoj se mi kao žrtve nalazimo. Pored novih saznanja vezanih za posao, obuka mi je pomogla u smislu ponovnog vraćanja samopouzdanja u sposobnost rada i komunikaciju sa ljudima posle ružnog perioda života koji sam prošla. Sličnu vrstu obuke preporučujem i drugim ustanovama koje imaju mogućnosti i volje da nesebično učine korak ljudskosti koji nekome može puno značiti. Ovaj period, kao i svi zaposleni, ostaće mi u prijatnom sećanju, istakla je jedna od tri polaznice nakon završenog projekta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh