I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Tanasije Lovrov: Sveću je lako proizvesti, ali je teško organizovati prodaju

Da bi se napravila sveća nekada je bilo potrebno mnogo vremena, truda, rada i kreativnosti voskara. Sveće su se izrađivale isključivo ručno, pa je njihov izgled zavisio od veštine majstora koji ih je radio. Kasnije su se pojavili kalupi, a danas se u proizvodnji sveća koriste i različite mašine. Proces jeste ubrzan, ali i sada ima dosta ručnog rada, naročito kada je reč o finalnom dizajnu pre svega onih sveća namenjenih zabavama. Najveći problem je taj što se veliki deo repromaterijala koji se koristi u izradi sveća, uvozi.

Tanasije Lovrov jedan je od retkih voskara u ovom kraju. Zanat je krao od svog oca koji je izrađivao sveće i 20 godina pre nego što je Tanasije registrovao firmu.

PerSu marketi

„Firma, ovakva kakva je danas, postoji od 1999. godine i evo radi skoro dve decenije. Međutim, moj otac je još ranije počeo da proizvodi sveće, i to više kao hobi. Od vremena kada je sveće pravio moj otac, do danas, mnogo se toga promenilo. On je radio bez ijedne mašine, tada je sve bilo ručni rad. Danas je mnogo mašina uključeno u proces proizvodnje sveća. Ali, moram da priznam da i pored toga ima dosta manuelnog rada“, počinje priču Tanasije Lovrov, vlasnik firme Wax koja se bavi proizvodnjom sveća i lampiona.

Tanasije Lovrov

„Od starog načina proizvodnje je zadržan zabavni, odnosno rođendanski program. Tu ne postoji način da se drugačije radi, osim ručno. To su rođendanske sveće – brojevi, natpisi „srećan rođendan“… Kreativnost se vidi na tim svećama za zabave. Recimo sveća „srećan rođendan“ je kompletno manuelni rad. Tu se svako slovo ručno boji. I tu sad treba odabrati prave boje, šljokice… Kako će ta sveća izgledati, zavisi kako su nam radnici tog dana raspoloženi. Sveća se izlije u kalup i onda se polako boji. Ručnog oblikovanja sveća danas nema“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Veći deo repromaterijala za sveće se uvozi

Sveće se prave od voska ili parafina i to se decenijama ne menja. Međutim, ima i onih materijala za izradu sveća koji su se u periodu od pedesetak godina i te kako promenili.

„Što se tiče osnovnih materijala koji se koriste za izradu sveća, oni se nisu mnogo menjali u odnosu na period od davnina. Pogotovo što većina toga stiže iz uvoza, tako da je i kvalitet više-manje isti. Ono što se mnogo promenilo na bolje jeste taj dodatni repromaterijal za sveće. To su boje, lakovi… Mislim da za svetom ne zaostajemo što se tiče trendova kada je reč o izradi sveća. Često idemo i na sajmove i izložbe kako bismo pratili sve što se dešava na tom tržištu. Dosta toga je sada, naravno, dostupno i preko interneta. Ništa se novo u svetu ne pojavljuje što mi ne bismo mogli da uradimo i napravimo ovde“, kaže Lovrov.

Ova kompanija za sada svoje proizvode prodaje isključivo na domaćem tržištu.

„Ne radimo za izvoz, a mislim da trenutno ne bismo ni imali kapacitet za izvoz. Planiramo da se i dalje unapređujemo. Imamo ponude za izvoz, ali šta će od toga biti videćemo. Koristimo kredite, koristili smo i podsticajna sredstva države. Sve što možemo koristimo, kako bismo poboljšali proizvodnju“, objašnjava naš sagovornik.

Sezona određuje tražnju za svećama

Tražnja za svećama zavisi od perioda u godini.

„Šta se najviše traži, zavisi od sezone u toku godine. U toku sezone slava – najviše idu slavske sveće. Kad su zadušnice – ide verski program. Rođendanski program ide tokom cele godine. Mirišljavi program uglavnom ide za 8. mart, Dan zaljubljenih… Pratimo šta se radi preko kada je reč o mirisima i pokušavamo to da primenimo i kod nas. Uglavnom imamo svoju proizvodnju mirišljavih sveća. Imamo nešto i iz uvoza, a to je zbog ambalaže koju ne možemo da nabavimo. Svake godine pratimo šta se više a šta manje prodaje, pa tako i mi organizujemo našu proizvodnju. Ono što se više traži, to više radimo, ono što ne prolazi na tržištu to izbacujemo iz proizvodnje. Ubacujemo nove mirise“, kaže Lovrov.

Najteže je bilo napraviti sveću „Magični broj“

Voskarstvo je zanat i tako bi ga trebalo i shvatiti.

„Koliko je teško raditi, toliko je i lepo. Sada, iz ovog ugla, pre bih rekao da je teže sve organizovati nego napraviti sveću. Postoje tu mnoge cake koje i mi još učimo. Eksperimentišemo, jer u nekim stvarima još ne možemo da dođemo do onoga što želimo. Ali, trudimo se. Do sada je najteže bilo napraviti Magični broj za rođendan. Tu sveću još nismo u potpunosti usavršili. To je broj koji se sam pali nakon gašenja. Bilo je jako komplikovano odrediti koje primese u kojoj dozi treba dodati da bi se dobila ta reakcija“, priča naš sagovornik.

„Ukoliko neko želi da se bavi voskrarstvom mora da ima mašine za sveće, kalupe, ostali repromaterijal do kojeg se ne dolazi lako. To je i najveća tajna ovog zanata. Gde, kako i koji repromaterijal nabaviti i ukombinovati ga. Gro toga mi uvozimo. Na našem tržištu mnogo toga nema. Mislim da bi nam mnogo lakše bilo da smo negde drugde. Kod nas su problem i limovi, plastike, boje… Do pravog pčelinjeg voska je mnogo teško doći, jer u prirodi nema toliko voska kolike su potrebe. Do parafina, koji je zamena za vosak, nije teško doći, ali ga kod nas u okruženju nema“, dodaje naš sagovornik.

„Nekada se lakše dolazilo do kalupa za sveće“

I pored toga što je proizvodnja sveća danas ubrzana u odnosu na raniji period, tada je lakše bilo doći do potrebnog alata, tvrdi Lovrov.

„Mislim da je ranije bilo mnogo lakše doći do kalupa za sveće, nego danas. Tada je lakše bilo doći do dobrih majstora kao što su livci, strugari. Danas ih je jako, jako malo. U gradu ne možemo da nađemo jednog dobrog livca i dva strugara. Da ne pričam o model stolarima kojih danas više nema. Za sveće su najbolji aluminijumski kalupi. A da bi se dobio dobar kalup potrebno je od 6 do 8 meseci, pod uslovom da je majstor stvarno dobar. A oni su, kažem, veoma retki“, tvrdi naš sagovornik.

„Da bi se izlila sveća nije potrebno mnogo vremena. Možda sat. Ali, da bi ona bila definitivno spremna za prodaju, treba bar još dva-tri sata. Parafin treba otopiti, obojiti, izliti u kalupe, sačekati da se to ohladi. Onda ide farbanje sveće, pa se čeka da se to osuši. Onda se ona lakira ili posipa šljokicama, zavisi o kojoj je sveći reč. Onda se to pakuje, prvo u komercijalno pakovanje, a onda i u transportno“, dodaje Lovrov.

„Parafinske sveće su bolje od voštanih“

I dok većina ljudi misli da su voštane sveće bolje od parafinskih, ovaj proizvođač sveća tvrdi suprotno.

„Po meni su bolje parafinske sveće. U narodu je mišljenje drugačije. Parafinske sveće bolje gore, čvršće su, otpornije. Za vosak nikada ne možemo da znamo da li je prirodni ili veštački. Vi od parafina možete da napravite veštački vosak“, kaže naš sagovornik.

Zahteva za svećama specifičnog oblika nije do sada bilo, ali zato su tražene one koje su vanstandardnih dimenzija.

„Dešavalo se da imamo specijalne zahteve. Prošle godine smo radili sveće za serije koje se sada emituju, kao što su Nemanjići i još neka… Trudimo se da svima izađemo u susret i da radimo i ono što nije u našem standardnom asortimanu. To opet zavisi od alata, kalupa, boja, fitilja koji se traže… Da li mi to imamo, da li možemo da uradimo… Za svaku sveću je potreban poseban alat da bi ona dobila krajnji izgled koji se traži. Uglavnom se traže sveće koje su specijalne veličine. I to je teško, jer je reč o velikim gabaritima“, objašnjava Lovrov.

„Mi smo jedna od retkih firmi koja stvarno nema problema sa radnicima“

I dok mnoge firme upozoravaju da je sve teže pronaći stručnu radnu snagu, ova kompanija sa tim, za sada, nema problema. Uprkos tome što voskara i nema baš mnogo.

„Mi smo jedna od retkih firmi koja stvarno nema problema sa radnicima. Imamo radnike koji su jako dugo kod nas. Neki su tu čak i po petnaestak godina. Za njih je najvažnije da su plate redovne. Posao nije preterano težak, on se stiče radom i iskustvom. Čak ni kada su radnici počinjali da rade, nije bilo problema. Svi smo u istom timu i svi zajedno smo spremni da napredujemo u svakom pogledu. Od onih koji rade na izradi i ukrašavanju sveća, preko komercijale, do mene kao vlasnika firme“, zaključuje naš sagovornik.

Sveće se koriste u raznim prilikama. Od rođendana, slava, radosnih i romantičnih prilika do onih koje niko ne voli… Tu su da nam ulepšaju mnoge trenutke i učine ih možda i nezaboravnim. U današnje vreme su sve aktuelnije aromatične sveće. Često se nose kao poklon, pogotovo ako su atraktivno upakovane.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh