I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Proizvođači suncokreta prekinuli blokadu, novi razgovori za 10 dana

Na današnjem sastanku nezadovoljnih ratara i ministra poljoprivrede Dragana Glamočića dogovoreno je da u narednih 10 dana bude organizovan još jedan sastanak sa uljarima, a do tada će proizvođači suncokreta prekinuti blokadu puteva.

RATARI

„Trenutno se na berzama u okruženju beleži rast cene suncokreta“, izjavio je novinarima predsednik Udruženja „Paori Crepaje“ Miroslav Grubanov nakon završetka sastanka, koji je trajao dva sata.

On je dodao da proizvođači suncokreta očekuju da će uljari u tom roku, od 10 dana, pogledati kretanja cena na ostalim berzama, kao i da će uzeti u obzir da poljoprivrednici u Srbiji imaju najmanje subvencije u okruženju.

„To što smo im predali suncokret nije znak da smo ga i prodali, jer pare nismo dobili“, rekao je Grubanov.

PerSu marketi

Grubanov je ukazao da predstoji otkup soje i kukuruza, za koje ratari imaju nagoveštaje da će otkupna cena biti katastrofalno niska.

„Ako se to desi, i ne bude pomaka u pregovorima najpre sa uljarima, možemo očekivati veoma vruću jesen u Srbiji, što se poljoprivrednika tiče“, rekao je Grubanov i pozvao poljoprivrednike da budu složni.

Protesti poljoprivrednika u vidu blokada puteva počeli su još 28. avgusta. Oni od uljara trenutno traže veću otkupnu cenu – odnosno 35 dinara po kilogramu, umesto ponuđenih 25 dinara.

Delegacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača bila je u Ministarstvu poljoprivrede i 6. septembra, ali na tom sastanku nije postignut dogovor o višoj otkupnoj ceni suncokreta.

Nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom, proizvođači suncokreta u Srednjobantskom okrugu su 28. avgusta počeli protest, prvo višednevnom blokadom zrenjaninskog „Dijamanta“ i Fabrike uljare „Banat“.

Među zahtevima nezadovoljnih poljoprivrednika bio je i da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja u dogovaranju otkupne cene suncokreta.

 Izvor: Tanjug, RTV, Beta

Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh