I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Prognoza vremena za narednih 7 dana – za Novu godinu bez snega?

Temperatura vazduha u Zrenjaninu je 8 stepeni Celzijusa. Vetar iz pravca severozapada duva brzinom od 5 m/s. U poslednja 24 sata palo je 19,2 mm kiše po m2.

Jedno od najčešćih pitanja u prednovogodišnjem periodu je osim „gde za Novu godinu“ i kakvo će biti vreme. Prema podacima iz nekoliko izvora izgleda da u „najluđoj“ noći barem u Zrenjaninu neće biti snežnih padavina.

 

PerSu marketi

foto: weather2umbrella

Sneg u višim predelima

Vremensku prognozu po danima na svojim stranicama donosi RTS, a u njoj se kaže 25.12.2019. Sreda: Umereno do potpuno oblačno, ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Vetar slab i umeren, severozapadni, posle podne i uveče u pojačanju. Jutarnja temperatura od 1 do 6, najviša dnevna od 5 do 10.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

26.12.2019. Četvrtak: Umereno do potpuno oblačno, ponegde sa slabim padavinama, kišom u nižim predelima i snegom u planinskim. Vetar umeren i jak, severozapadni, posle podne i uveče u slabljenju. Jutarnja temperatura od 0 do 4, najviša dnevna od 5 do 7.

27.12.2019. Petak: Umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo, samo na planinama moguće provejavanje snega. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od -1 do 2, najviša dnevna od 5 do 7 stepeni.

Prognoza vremena za narednih pet dana (od 28.12.2019. do 01.01.2020.)
Za vikend umereno do potpuno oblačno mestimično sa kišom, na planinama sa snegom, a uz pad temperature sneg će padati ponegde i u nižim predelima. Početkom naredne sedmice bez padavina sa temperaturom u porastu.

Prava zima ni na vidiku

Prema objavi Marka Čubrila geografa i zaljubljenika u meteorologiju koju prenose Novosti narednih dana će jutra biti hladna, ponegde uz slab mraz, dok će dani biti promenljivo oblačni i prohladni, ponegde uz prolazne, slabe, padavine. U nizijama će to uglavnom biti kiša i susnežica, a preko 500 mnv se očekuje češća pojava snega. Ne treba očekivati obilnije padavine. Vetar umeren, severozapadni. Jutarnji minimum od -1 do +5 stepeni Celzijusa dnevni maksimum od +5 do +9 stepeni Celzijusa, mraz tokom celog dana tek preko 900mnv. Krajem nedelje i za dolazeći vikend očekuje se jače ali takođe prolazno zahlađenje.

– Već oko 30.12. ka nama jača polje anticiklona, hladan prodor prestaje, a kako je nad nama ostao hladan vazduh, jutro će biti vrlo hladno, konačno uz mraz nad svim predelima, a uz sneg na tlu minimumi i oko -12 stepeni Celzijusa. Već od 31.01. počinje otopljenje, prvo po visini, a onda i u nižim predelima – navodi on i dodaje:

– Početkom 2020. za sada sve upućuje na snažan uticaj Atlantika koji će zapadnoj i severozapadnoj Evropi donositi olujne vetrove i kišu, središnjoj promenljivo i nestabilno vremen uz kišu i sneg na planinama, dok će nad našim delom Evrope do 4.01. biti suvo i toplije, a zatim je moguće prolazno pogoršanje uz kišu u nižim i sneg u planinskim predelima, sve upućuje da će i ono biti prolazno jer već oko 5.01. sledi pokretnje toplijeg strujanja zbog snažnog ciklonalnog polja nad atlantikom – pojašnjava Čubrilo i dodaje da, ukoliko se ovaj signal (verovatnoća je velika) za pokretanje atlantika početkom godine održi, barem do 10.01. a verovanto i duže nema ni govora o nekoj zimi u nizijama.

– Planine će dobijati sneg, zbog čestih frontova sa Atlantika, ali nizije će imati znatno toplije vreme od proseka. Pokušavajući da budem što realniji, tek iza 15.01. trenutno postoje signali koji sugerišu da bi moglo doći do bitnog zaokreta na sinoptičkom planu i dolaska prave snežne zime nad naš region – zaključuje on.

 

Prema jednom od najboljih meteoroloških sajtova yr.no na području Zrenjanina takođe se ne predviđaju ni značajnije padavine ni ekstremno niske temperature u narednih deset dana.

Grafikon RHMZ za narednih 30 dana

Republički hidrometeorološki zavod takođe navodi da će razvoj vremena biti sličan periodu: 04.12.1949. – 03.01.1950.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh