I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Proglašen bankrot u brodogradilištu „Begej“

Privredni sud u Zrenajninu doneo je danas je rešenje o proglašenju bankrota zrenjaninskog brodogradilišta „Begej“, nekada jednog od najvećih uvoznika i izvoznika u srednjem Banatu. Za otvaranje bankrota glasali su Vojvođanska banka i Begej holding, kao poverioci koji imaju 71 odsto od ukupnih potraživanja.

Brodogradilište-Begej-I-loveZrenjanin1

Brodogradilište u Zrenjaninu sa imenom reke Begej, na čijoj obali je podignuto 1947. godine, izgradilo je više stotina morskih i rečnih brodova do pošle godine, a danas je „potonulo“ posle finansijskog izveštaja stečajne upravnice Jelice Vukolić.

Ona je procenila da ne postoji mogućnost za reorganizaciju i saopštila da je „Begej“ 13. decembra prošle godine dugovao 1,7 milijardi dinara, a potraživao 732 miliona dinara. Radnici su se usprotivili ovakvoj odluci, tvrdeći da dugovi brodogradilišta Begej prema poveriocima nisu realni i da postoje mogućnosti da proizvodnja bude obnovljena.

PerSu marketi

Nakon ove odluke oglasio se i bivši direktor „Begeja“ Milan Višnjić, koji je ponovio ranije iznete tvrdnje da je prvo stečaj, pa sada bankrot, nastao kao posledica nezakonitih radnji, počev od 1998. godine, kada je holandska firma „K. Damen“ postala vlasnik 97 odsto brodogradilišta.

Posle odluke o bankrotu, uslediće procena vrednosti potraživanja, a zatim i prodaja imovine, kako bi poverioci bili namireni.

KAKO JE PROPADALO BRODOGRADILIŠTE

Privredni sud je decembra 2012. doneo rešenje o otvaranju stečaja na predlog vlasnika zrenjaninskog brodogradilišta, holandske kompanija „Merkurijus internešnel“. Pre toga vođen je postupak likvidacije, ali budući da nije bilo dovoljno sredstava za namirenje likvidacionih poverilaca, predloženo je otvaranje stečaja ili stečajnog postupka, a sam dužnik je u tu svrhu uplatio i avans.

Vlasnik „Begeja“ je prošle godine, tvrdeći da su to preduzeće zadesili brojni poslovni problemi jer u Evropi više nije bilo potražnje za tankerima koji su građeni u Zrenjaninu, najpre odlučio da stalno zaposlene uputi na prinudni odmor, a radnicima na određeno vreme uručio otkaze.

U međuvremenu, svi su ostali bez posla, ali su radnici u nekoliko navrata organizovali proteste ispred fabričke kapije zahtevajući da im se isplate zaostale zarade, ali i da se preispita i ukine rešenje Trgovinskog suda u Zrenjaninu od aprila 2003, kojim je holandskoj firmi upisano vlasništvo nad 96,41 odsto akcija Begeja. Radnici su zahtevali i da se preispitaju sve krivične prijave koje su podneli radi poništenja privatizacije koja po njihovom mišljenju nije urađena po zakonu.

Izvor : Tanjug, Beta

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh