I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako su profesorke i učenici Medicinske škole pokrenuli zanimljivo sredstvo informisanja

Novinarska sekcija Medicinske škole u Zrenjaninu izdala je nedavno prvo štampano izdanje časopisa „Ars Medica“. Nakon tri časopisa koja su objavljena u elektronskoj formi, četvrto je i odštampano u 200 primeraka s namerom da se dostigne veća čitanost među đacima. Sekundarni cilj je da se prodajom časopisa po ceni od 50 dinara po primerku, prikupljaju sredstva u humanitarne svrhe.

Tragom ove informacije posetili smo školsku redakciju novinarske sekcije „Ars Medica“ koju revnosno vode profesorke Andrijana Rackov Smiljković i Maja Đukić.

– Medicinska škola nije imala svoj časopis skoro dvadeset godina. Prošle godine, koleginica Maja Đukić i ja smo došle na ideju da oživimo to sredstvo internog informisanja i stvorimo novi časopis. Mišljenja smo da učenici naše škole treba da budu informisani, pre svega o onome što se dešava u njihovom najbližem okruženju. Prvi časopis je izašao pošle godine, i do danas smo objavili četiri broja. Redakciju čine sedmoro učenika naše škole koji samostalno pišu sve tekstove, a rado se uključuju i profesori. Želele smo da uključimo mlade u nešto novo, interesantno, da ostalim učenicima pružimo informacije o dešavanjima, da svakoga ko je zaslužio pohvalimo i istaknemo kao dobar primer. Da nismo pokrenule časopis, ne bismo ni znale da našu školu pohađaju svetske prvakinje u kik-boksu, da imamo kinološkog sudiju, modnu dizajnerku, svetsku prvakinju u plesu, kaže profesorka Andrijana Rackov Smiljković.

Deo redakcije časopisa Medicinske škole „Ars Medica“

Fordomanija

Profesorke su imale veliki zadatak da osmisle formu koja će biti prijemčiva aktuelnoj generaciji mledih, i da u eri interneta budu tamo gde su i đaci.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Ranije je Fejsbuk bio izuzetno popularan i služio nam je kao kanal za informisanje i obaveštavanje đaka o svim aktivnostima. Pre izvesnog vrmena shvatile smo da Fejsbuk više nije u fokusu mladih, već da su to neke druge mreže poput Instagrama, te se shodno tome i mi moramo prilagođavati njihovim potrebama. U narednom periodu, časopis „Ars Medica“ gradiće svoju popularnost i na mreži Instagram, a razmišljamo i o blogu kao formi za informisanje i podsticanje većeg broja učenika da se uključe u stvaranje sadržaja. To je naša borba protiv onoga što im se nameće kroz medije za informisanje najšire javnosti. Svesne činjenice koliko su senzacionalizam, crna hronika i pogrešne vrednosti dostupni mladima kroz medije, rešile smo da im kroz interni časopis ponudimo sve suprotno tome, odnosno, pozitivne, optimistične i humanističke teme, kaže profesorka Maja Đukić.

Profesorka Maja Đukić u razgovoru sa učenicama

Profesorka Andrijana Rackov Smiljković sa članicama novinarske sekcije

U praćenju ponašanja mladih i osluškivanju njihovih potreba, suočile su se sa podatkom da je 33 odsto ispitanih učenika navelo da uzor imaju u sebi.

– Ta anketa nam je puno toga „objasnila“, da bolje razumemo interesovanja i stavove mladih. Ne smatramo ni da svakome treba da budu uzori veliki sportisti, muzičari, ali mišljenja smo da mladi i u svojoj bližoj okolini imaju nekoga ko je uspešan, ko može da bude predmet motivacije. To nas je još više pokrenulo da u časopisu potenciramo na pričama o uspesima naših učenika, profesora, o vrednim osobama na koje mogu da se ugledaju. Suština je da i na ovaj način utičemo na njihov pogled u budućnost, na samostalni rad, odgovornost, iznošenje kritičkog mišljenja, kaže profesorka Đukić.

Pažnju mladih medicinara tako su uspele da probude savetima za matursko veče, pričom o važnosti zdrave ishrane, uticaju energetskih pića, sportskim aktivnostima i putopisima.

– Članovi naše sekcije odnosno redakcije su vrlo aktivni, samostalno izrađuju tekstove i mi ih podstičemo da intervjuišu naše kolege, profesore, psihologe. Zanimljiv im je bio intervju sa našim bivšim đakom koji je otišao na studije u Englesku, a zatim i razgovor sa profesorom koji je završio Medicinski fakultet i koji se vratio da predaje u školi koju je nekada pohađao, dodaje profesorka Rackov Smiljković.

U novinarskoj sekciji angažovani su učenici Sonja Glišović, Katarina Rvović, Nikolina Đokić, Isidora Veličković, Andrea Laco, Milica Ilić, Stefan Nemčević i Aleksandar Radoš.

Katarina Rvović, učenica III4 učestvuje u kreiranju sadržaja od momenta kada je elektronski časopis pokrenut.

– Znači mi ova vrsta aktivnosti, ume da bude prilično zanimljivo. Volim da se posvetim tome i da se nakratko isključim iz obaveza koje su vezane za nastavu. Lepo je kada se tekstovi pojave, spremni za čitanje. To je satisfakcija svih nas koji učestvujemo u stvaranju časopisa. Volela bih da više ljudi pročita ono što napišemo.

Nikolina Đokić je Katarinina drugarica iz razreda. Kaže da ima bujicu ideja, i da joj u klasifikovanju onoga što je važno i te kako pomažu profesori.

-Uvek sam bila aktivna, i ništa mi nije teško – volim da volontiram. Posebnu inspiraciju imam da intervjuišem naše učenike, jer pre rada u ovoj sekciji nisam uopšte znala sa kim idem u školu. Priča o učenici – modnoj kreatorki, izveštaji sa putovanja, to je ono što mi je ostalo kao posebno zanimljivo, kaže Nikolina za portal I love Zrenjanin.

Milica Ilić, budući farmaceutski tehničar, učenica je četvrtog razreda. Kaže da je za nju bio poseban osećaj kada je videla svoj prvi tekst, dostupan za čitanje svima – i đacima i profesorima.

-Drago mi je kada me drugarice koje ne učestvuju u ovoj sekciji pohvale, kada primete moj rad. Kao mala, kod kuće sam pravila časopis i evo sada sam u toj situaciji da mogu da napišem sadržaj za veći broj ljudi, za moje vršnjake, navodi Milica, dodajući da je posebno interesuju teme o ishrani, moda, serijama i filmovima, a naročito one koje se odnose na medicinsku struku.

Kako mladi medicinari informišu svoje vršnjake i profesore pogledajte OVDE.

Celokupan iznos prikupljen od prodaje prvog štampanog broja usmeren je na lečenje naše sugrađanke Radmile Prole koja se bori protiv opake bolesti. U novinarskoj sekciji „Ars Medica“ navode da će nastaviti da pomažu svojim sugrađanima na ovaj način.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh