I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninka uz pomoć sredstava za samozapošljavanje otvorila dnevni boravak za decu u Novom Sadu

Nije neobično da mladi ljudi, nakon odlaska u veći grad na studije, kasnije u tom gradu i ostanu. I dok jedni čekaju da im se u tom novom okruženju ukaže prilika za zaposlenje, drugi su spremni da preuzmu inicijativu i sami pokrenu svoj biznis. 

Naša sugrađanka Kristina Gardinovački iskoristila je sredstva za samozapošljavanje koja se dobijaju preko projekta Nacionalne službe za zapošljavenje i otvorila Dečji centar Uča u Novom Sadu, produženi dnevni boravak za decu od prvog do petog razreda osnovne škole.

Kristina je po struci profesorka srpske kniževnosti i jezika i dugo je radila u više osnovnih i srednjih škola. Tako da je i odluka da se u privatnom biznisu posveti radu sa decom doneta bez dileme. O tome kako se odlučila za ovaj korak i kakve planove ima za budućnost Kristina je govorila za portal I love Zrenjanin.

Fordomanija

I love Zrenjanin: Šta je zapravo Dečji centar Uča?

Kristina Gardinovački: Dečji centar Uča je privatni produženi dnevni boravak za decu koji se nalazi u Novom Sadu. Osnovan je u julu 2017. godine, medjutim, počeli smo sa radom tek u novembru. Postojimo da bismo bili pomoć porodici i da roditeljima olakšamo brigu o njihovoj deci.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

I love Zrenjanin: Odakle ideja da otvorite dnevni boravak za decu u Novom Sadu?       

Kristina Gardinovački: Ideja se rodila sasvim slučajno, u razgovoru sa prijateljima koji su baš imali problem – kome da povere svog budućeg školarca ako rade do 16 – 17 časova.       

PRODUŽENI BORAVAK NOVI SAD

Kristina Gardinovački

I love Zrenjanin: Kako su izgledale pripreme za samozapošljavanje?

Kristina Gardinovački: Pripreme za samozapošljavanje su zvanično podrazumevale preduzetničku obuku u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje. A nezvanično, skupljanje što više ideja, informacija i znanja.

Prilikom izrade biznis plana potrebno je obratiti pažnju na sve detalje

I love Zrenjanin: Koliko predavanja koje organizuje NSZ o samozapošljavanju koriste početnicima?

Kristina Gardinovački: Predavanja koja organizuje NSZ su svakakako korisna jer daju uputstva kako da budući preduzetnici konkurišu za subvencije, zatim uče početnike kako da napišu biznis plan i upoznaju ih sa njihovim pravima.

I love Zrenjanin: Kako ste izradili bizis plan? Na šta sve mora da se obrati pažnja kada se piše jedan biznis plan?

Kristina Gardinovački: Na predavanjima smo dobili obrazac i objašnjenje kako da popunimo biznis plan. Potrebno je obratiti pažnju na sve. Od izabrane šifre delatnosti, pa posebno do finansijskog plana koji je, u stvari, pokazatelj koliko je posao potencijalno uspešan.

I love Zrenjanin: Da li ste novac za samozapošljavanje dobili iz prvog pokušaja?

Kristina Gardinovački: Konkurisala sam na tri mesta. Subvenciju u iznosu od 180.000 dinara sam dobila od grada Novog Sada. Naime, Novi Sad dodeljuje ženama preduzetnicama subvencije kao podsticaj za ravnopravnost polova i razvijanje ženskog biznisa. Dobijena sredstva sam uložila u opremanje lokala.

U Dečjem centru Uča podstiču dečju kreativnost i radoznalost

I love Zrenjanin: Kome je namenjen dnevni boravak?

Kristina Gardinovački: Produženi dnevni boravak za decu je namenjen deci koja pohađaju osnovnu školu, od prvog do petog razreda. Roditelji mogu da računaju na to da će im deca biti na sigurnom i da će izvršiti sve svoje školske obaveze uz pomoć stručnih ljudi. Veoma je bitno napomenuti da se radi u malim grupama i da se na taj način može posvetiti svakom detetu.

Roditelji koji rade duže, mogu da budu spokojni dok su im deca u produženom boravku

I love Zrenjanin: Šta sve polaznici mogu da rade dok su u produženom dnevnom boravku za decu?

Kristina Gardinovački: Nakon završetka školskih obaveza, imamo zanimljiv program kreativnih radionica koje animiraju decu. Tu spadaju crtanje, vajanje, gluma, recitovanje, istraživački rad. Cilj nam je da razvijamo njihovu kreativnost i da pravilno usmeravamo njihovu radoznalost.

I love Zrenjanin: Koliko su Novosađani zainteresovani za usluge koje im Dečji centar Uča pruža?

Kristina Gardinovački: Postoji veliko interesovanje jer je velika i potreba za ovakvim tipom usluge. Radno vreme do 16, 17 časova, brz život, nenameran nedostatak fizičke podrške starijih članova porodice jer su u mnogim slučajevima, kao i u mom, udaljeni kilometrima, utiče na to da ima puno zainteresovanih roditelja.

Dečji centar Uča se nalazi na Podbari, u ulici Milovana Glišića. Svega desetak minuta od strogog centra grada.

I love Zrenjanin: Gde mogu da se pronađu dodatne informacije o Dečjem centru Uča?

Kristina Gardinovački: Sve dodatne informacije se mogu pronaći na sajtu decjicentaruca.rs, kao i na našoj facebook stranici. Takođe, svi zainteresovani roditelji nas mogu kontaktirati na broj 0643753433.

I Zrenjanin bi mogao da dobije privatni produženi dnevni boravak za decu poput Dečjeg centra Uča u Novom Sadu

I love Zrenjanin: Kakvi su planovi za budućnost? Da li je u planu jedan takav centar i u Zrenjaninu?

Kristina Gardinovački: Nadamo se da će posao ići uzlaznom putanjom, kao i do sada i  da ćemo se proširiti i na Zrenjanin. Jer, verujem, da će i tu uskoro privatan produženi boravak za decu postati potreba, ako već nije.

I love Zrenjanin: Koji je Vaš savet ljudima koji se dvoume – da li da se upuštaju u privatne vode ili ne?

Kristina Gardinovački: Svako ko ima ideju, želju i mogućnosti, treba da se oproba u privatnom poslu. Sve i da se ispostavi kao neuspeh, bar će znati da je pokušao i iz takvog iskustva će sigurno izaći mudriji. A ako uspe, dokazaće sebi da se svaka dobro osmišljena zamisao može ostvariti, i sama ta satisfakcija je dovoljna nagrada.

Dnevni boravak dece uz kreativne sadržaje i učenje

Više o ovom dečijem centru pogledajte na Fejsbuk stranici:

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh