I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Privilegije s budžetskog računa

Kod deset korisnika zrenjaninskih budžetskih sredstava, prilikom kontrole primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja tokom protekle godine, utvrđeno je ukupno 68 nepravilnosti i naloženo 66 mera za njihovo otklanjanje, navodi se u izveštaju koji je odbornicima Skupštine grada podneo Veselin Milovanov, šef Službe za budžetsku inspekciju u Gradskoj upravi.

Gradska-kuca-I-love-Zrenjanin

Kontrolišući javni sektor, Služba je podnela 18 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica budžetskih korisnika kod kojih su utvrđene nepravilnosti. Od ukupnog broja podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 15 zahteva je podneto Prekršajnom sudu u Zrenjaninu, dok su tri zahteva podneta Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupku javnih nabavki.

Među „prozvanim“ firmama su Centar za socijalni rad, Kulturni centar, OŠ „Vuk Karadžić“ Zrenjanin, OŠ „Branko Ćopić“ u Lukićevu, nevladine organizacije „Zona unapređenog poslovanja“ i „Korzo fest“, HPTŠ „Uroš Predić“, mesne zajednice Ečka i Tomaševac, ZU „Apoteka Zrenjanin“ i Muzička škola „Josif Marinković“.

I Taxi Zrenjanin

U nekim ustanovama nepravilnosti su utvrđene i u periodu kada na njihovom čelu nisu bili sadašnji rukovodioci.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Mada je uglavnom reč o radnjama u kojima je budžet pretrpeo manje štete, zbog čega ne sledi krivično gonjenje, one ipak privlače pažnju, jer se događaju u vreme ozbiljne krize, kada je većina građana u teškom materijalnom stanju. Pogotovo što se iste nepravilnosti ponavljaju iz godine u godinu, pa se čak sumnja da ih odgovorni čine i svesno.

Neke nepravilnosti su karakteristične za sve prekršioce. Tako je dozvola za korišćenje službenih telefona diskreciono pravo čelnika firmi i nije pokriveno odgovarajućim odlukama. Čest je slučaj da se kod korisnika budžeta ne primenjuje obaveza javne nabavke, što je karakteristika škola, ali i mesnih zajednica i „Apoteke“.

Centru za socijalni rad inspektori zameraju što su angažovali advokata, a imaju zaposlena tri pravnika. U Kulturnom centru otkriven je, pored ostalog, propust u obračunavanju dnevnica i putnih troškova.

Među prekršiocima je i nevladin sektor. „Zona unapređenog poslovanja“ gubitak je pokrila iz sredstava odobrenih za ostvarivanje programa. Kontrolori su pronašli da je Crveni krst sredstva namenjena za druge svrhe trošio za plate i druge naknade radnicima, a nepravilnosti su otkrivene i u Društvu za borbu protiv šećerne bolesti, organizaciji gluvih i nagluvih, asocijaciji slepih…

Izvor: Politika.rs/Đ.Đukić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh