I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Priroda se zaista obnavlja – orao krstaš sve češći u Banatu (VIDEO)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije povodom Svetskog dana biodiverziteta saopštilo je da se populacija ugrožene vrste ptice orla krstaša uvećala za dva nova gnezdeća para.

 

Ove ptice pogođene su ubijanjem, trovanjem, uništavanjem njihovih prirodnih staništa, pretvaranjem slatina u oranice, pa i namernim krivolovom u cilju šverca. Na krajnjem severu Banata do sada je živeo samo jedan par, legendarni Bora i Eržika, a sada su tu još dva para. Pored koordinisane i kontinuirane akcije ovog društva, (motrenje i čuvanje gnezda) oporavku populacije orla krstaša doprinosi i veći broj glodara koji su njihova najomiljenija hrana.

PerSu marketi

 

Vojvodina je izuzetno bitno područje po pitanju biodiverziteta i stanište je stalno ili privremeno velikom broju zaštićenih vrsta ptica. Carska Bara, Okanj Bara, Rusanda, potamišje, Slano Kopovo prepoznata su i od strane međunarodnih institucija koje se bave zaštitom flore i faune. Zaštita biodiverziteta ne služi samo očuvanju prirodnih resursa već i omogućava ostvarivanje dobiti lokalnoj zajednici kroz razvoj turizma i srodnih delatnosti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh