I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Prijavio korupciju, a danas predmet podsmeha

O dilemi koliko se isplati suprostaviti se korupciji, sve više razmišlja Petar Ilić, radnik gradske uprave u Zrenjaninu, prvi čovek koji je u ovom delu Banata od Agencije za borbu protiv korupcije dobio status uzbunjivača. Ali, uporedo sa njim i – glavobolju, neprijatnost na poslu, ugrožavanje egzistencije, pišu „Novosti“.

petar ilicSa decenijskim stažom u srpskim zatvorima, (gde je od Zrenjanina, Padinske Skele i Niša, obavljao šefovsku, upravničku i načelničku dužnost), Ilić se obreo u zrenjaninskoj administraciji. Kao rukovodilac službe za obezbeđenje i pomoćno-tehničke poslove u gradskoj upravi, bio je zadužen i za službena vozila. Kontrolom je utvrdio da su automobili dugo korišćeni van radnog vremena, odnosno, zloupotrebljavani od vozača i mehaničara, ali i njegovog prethodnika Dušana Kuridže.

U stvari, tačno četiri godine, devet meseci i 10 dana (2005-2010) osam vozača i mehaničara koristili su službena vozila za dolazak i odlazak na posao u gradsku kuću. Neki i iz okolnih mesta, a kuriozitet je što su otac i sin odlazili sa dva automobila, iako stanuju u istoj kući u jednom selu! Dušan Kuridža, čovek koji im je to omogućio kao šef, sam je službenim „jugom“ prešao 52.000 kilometara.

Istovremeno, svi su na blagajni gradske uprave uredno podizali novac za prevoz u javnom saobraćaju! Ilić je sakupio dokaze i predao ih policiji, koja je protiv Kuridže podnela prijavu zbog sumnje za nesavestan rad u službi. Policija je utvrdila da je budžetu grada naneta šteta od 1.567.740 dinara, koliko je svima isplaćeno na ime putnih troškova za dane kada su koristili službena vozila.

Gradska-kuca-I-love-Zrenjanin

Fordomanija

Osnovno javno tužilaštvo, posle sprovedene istrage, utvrdilo je da su službena vozila korišćena za dolazak i odlazak sa posla tačno 2.821 put, ali da je gradska uprava isplatila na ime troškova samo 473.472 dinara više. Šefu Kuridži za 518 dana, ističe OJT, isplaćeno je 33.720 dinara više. Ali, zamenica OJT Gordana Putić odbacila je krivičnu prijavu, jer Kuridža odobravanjem vozila nije počinio krivično delo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Da je zamenica ispravno postupila, utvrdila je i Svetlana Vlajkov iz OJT, sa obrazloženjem da nijednim aktom gradske uprave nije predviđena obaveza dostavljanja podataka odseku računovodstva o upotrebi službenih vozila za dolazak i odlazak s posla. Samim tim, nije ni umanjivana naknada za putne troškove, dakle – sve je po zakonu!

U međuvremenu, došlo je do smene vlasti u Zrenjaninu, a Ilić je očekivao da će zbog poštenog i predanog rada biti unapređen. Međutim, ekspresno je smenjen i raspoređen na mesto referenta za protivpožarnu zaštitu, a na njegovo mesto vraćen Kuridža! Ilić tvrdi da je od tada neprestano izložen zlostavljanju na poslu, a najviše ga kinji i omalovažava novi šef… Bio je čak stavljen na spisak za otkaz, ali dobijanjem statusa uzbunjivača zaštićen je, dok Agencija utvrđuje korupciju koju je prijavio.

Obradovao sam se borbi protiv korupcije prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, očekivao da SNS u Zrenjaninu krene u obračun protiv lopovluka u gradskoj kući. Ali, doživljavam samo neprijatnosti i podsmehe kolega, koji smatraju da je bolje da sam ćutao – kaže Ilić za „Novosti“.

UŠTEDEO I NA TOALET PAPIRU

KAO rukovodilac, Ilić je uspeo da smanji astronomske iznose javnih nabavki svojih prethodnika. Usluge servisiranja vozila sa 2.500 na 380 dinara po radnom času. Trošak agregata za struju od 2.500 litara nafte na 200 litara. Milionske uštede ostvario je na rezervnim delovima i benzinu. Čak i na toalet papiru uštedeo je za godinu dana 940.000 dinara, jer je umesto 116,80 pakovanje plaćao 52 dinara… Kaže da mnoge zloupotrebe ne mogu da se utvrde jer ne postoji evidencija.

Izvor : Večernje novosti, Sl Pašić

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh