I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Preventivnim pregledima obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Pod sloganom „Vreme je“, članovi i volonteri Crvenog krsta Zrenjanin su u partnerstvu sa Specijalnom bolnicom za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“, i ove godine obeležili Svetski dan borbe protiv tuberkuloze.

U prostorijama organizacije vršeni su preventivni pregledi u vidu merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, zatim je održano edukativno predavanje o načinima prepoznavanja i simptomima bolesti, a podeljeni su i higijenski paketi korisnicima programa „Narodna kuhinja”.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima samostalne stručne saradnice Crvenog krsta Zrenjanin, Jelene Lugonje, ova humanitarna organizacija se u okviru svojih zdravstveno-preventivnih aktivnosti kroz edukaciju svakodnevno trudi, da proširi znanje i podigne svest o postojanju ove bolesti i njenim simptomima, kako bi ranim otkrivanjem tuberkuloze svi oboleli na vreme dobili adekvatnu zdravstvenu pomoć.

-Vreme je da ovaj javno–zdravstveni problem uključi celu zajednicu da bi se održao kontinuitet u posvećenosti borbi protiv tuberkuloze, sa ciljem poboljšanja dijagnostike i lečenja – istakla je Lugonja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Podatke o trenutnom stanju i lečenju ove bolesti na teritoriji našeg predstavio je dr Branislav Martinov, pomoćnik direktora i načelnik Specijalističko-konsultativnog odeljenja Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Zrenjaninu.

-U Srednjobanatskom okrugu na 100.000 stanovnika godišnje oboli šest pacijenata od tuberkuloze i to je znatno manje od republičkog nivoa – rekao je dr Martinov.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh