I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Preventiva ključna u borbi protiv raka dojke

Karcinom dojke jedan je od najčešćih uzroka smrtnosti kod žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.380.000 žena obolelih od ove bolesti, a oko 525.000 njih umire svake godine.

U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, obeležen je oktobar kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. O situaciji u našoj zemlji, preventivi i faktorima rizika govorila je načelnica Onkološkog odeljenja zrenjaninske bolnice, dr Ivana Ujfeljan Ristić, a o svoja iskustva prenela je i nekadašnja pacijentkinja ovog odeljenja, koja se uspešno izborila sa rakom dojke.

– Htela bih da istaknem da je bolest izlečiva ukoliko se otkrije na vreme. Dojka je organ koji je lako dostupan pregledu, a svaka žena najbolje zna strukturu svojih dojki i trebalo bi da radi samopregled jednom mesečno. Sada je u toku i skrining na nacionalnom nivou gde se radi mamografija, ali su njime obuhvaćene žene od 50 do 69 godina starosti kada se povećava rizik za nastanak karcinoma dojke – rekla je dr Ivana Ujfeljan Ristić.

I Taxi Zrenjanin

Faktori rizika značajni u nastajanju malignih bolesti jesu rana menarha (rana prva menstruacija), kasni klimaks, nerađanje, porodična anamneza, loše životne navike poput pušenja, fizička neaktivnost, gojaznost.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Terapije su danas sve savremenije, tako da su mogućnosti za lečenje i operacije mnogo veće. Preventiva je jako važna i zbog toga treba što više pričati na ovu temu kako bi se otklonio strah od pregleda. U kontaktu sa pacijentkinjama sam videla da je upravo strah presudio da se ne jave na vreme, ali i nerazumevanje porodice i okoline. Dobro je da je Vojvodini odaziv na skrinig jako dobar, mnogo bolji nego u drugim delovima Srbije – kaže dr Ujfeljan Ristić.

Nekadašnja pacijentkinja Onkološkog odeljenja, koja se izborila protiv raka dojke, ističe da žene trebaju da imaju na umu da je ova bolest danas izlečiva, za razliku od nekih drugih bolesti koje se ne smatraju tako opasnim, a imaju veću stopu smrtnosti.

– Sa nepunih 40 godina, bez faktora rizika, imala sam rak dojke. Ako možete sebi da posvetite vreme da odete kod frizera ili da se našminkate, možete naći vremena da odete na pregled makar jednom godišnje. Tada sam imala sreće što živim u Zrenjaninu gde postoji Dnevna bolnica i dobro organizovana onkolška služba, pa pacijentkinje mogu u toku dana primiti terapiju i otići kući, što je velika prednost jer smo u okruženju svojih najmilijih. Citostatska terapija više nije bauk i nije nešto što se ne može podneti, a donosi benefit da možete nastaviti svoj život, rekla je ona.

U nedelju 28. novembra na Odeljenju radiologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović” obavljaće se besplatni preventivni mamografski pregledi za žene iznad 50 godina. Broj pregleda će biti ograničen zbog dužine, jer jedan mamografski pregled traje 30 minuta. Pregledi počinju u 8, a završavaju se u 16 časova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh