I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Prepoznavanje simptoma bitan faktor u prevenciji mentalnih bolesti

Povodom obeležavanja Dana mentalnog zdravlja, Humanitarni centar „Duga“ je u svojim prostorijama priredio interaktivno-diskusiono predavanje na temu „Mentalno zdravlje i prevencija“. Poseban akcenat je stavljen na prevenciju, i rano prepoznavanja simptoma.

Na predavanju su govorili psiholog Slobodan Puvalić, defektolog Ivana Eringer, i dr Bojana Vještica. Mendžer centra i transakcioni analitičar Svetlana Živković, obratila se prisutnima u uvodnom izlaganju.

„Humanitarni centar Duga ove godine, obeležava u svojim prostorijama Dan mentalnog zdravlja, koji spada u kalendar naših aktivnosti. Danas smo imali interaktivno-diskusiono predavanje na temu „Mentalnog zdravlja i prevencije“. Dan mentalnog zdravlja je prilika da se humanitarni centar „Duga“ bolje poveže sa zajednicom u kojoj žive naši korisnici, i da predstavi deo svojih aktivnosti. Ovo je takodje prilika da naši stručni saradnici podsete na važnost očuvanja mentalnog zdravlja. Pored očuvanja, važno je i uputiti ih i u polje ranog prepoznavanja psihičkih poremećaja. Ciljevi humanitarnog centra „Duga“ su reintegracija osoba sa mentalnim poteškoćama u društvo, i sredinu oko njih, njihova duga i stabilna reemisija, takođe smanjenje zavisnosti od socijalnih ustanova, kao i ostvarenje socio-ekonomskih prava osoba sa mentalnim poteškoćama. Pomažemo mladima sa poremećajem ponašanja, osobama u krizi, koje pate od depresije ili anksioznosti, samohranim majkama, starijim osobama i porodicama koje u svom sastavu imaju osobu obolelu od mentalnih bolesti. Zbog loših shvatanja okoline, imamo potrebu da se stalno borimo protiv stigmatizacije, koja nam otežava rano i ispravno lečenje, rehabilitaciju i prevenciju“, istakla je menadžer centra i transakcioni analitičar, Svetlana Živković.

Fordomanija

Ovom prilikom je i predstavljen rad u radionicama, koje se realizuju radi unapređenja mentalnog stanja korisnika.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh