I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Za zakup preostalo 6.708 hektara zemljišta

Za drugi krug ovogodišnje licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta na području Zrenjanina, koji će najverovatnije biti održan u decembru, ostalo je 6.708 hektara, uglavnom lošijeg zemljišta, izjavio je danas Tanjugu načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Stojan Kralj.

Od ukupno oglašenih 15.240 hektara, u jednogodišnji zakup izdato je, u prvom krugu, 8.532 hektara, sa prosečnom cenom od 15.129 dinara. Na osnovu prava prečeg zakupa, pre licitacije, zakupljeno je još 7.160 hektara pod zalivnim sistemima ili zemljišta koje obrađuju stočari, dok je još 383 hektara dato na besplatno korišćenje školama, Stručnoj savetodavnoj službi, zatvorskoj ustanovi i JP „Vojvodina šume“. U toku je postupak verifikacija rezultata licitacije, koja je dobrim delom protekla u miroljubivom tonu, na osnovu ranije postignutih dogovora zemljoradnika da ne „podižu cene“, ali je bilo i spornih slučajeva i žalbi, pre svega u katastarskim opštinama Banatski Despotovac i Lukićevo.

U Lukićevu, Elemiru, Perlezu i Aradcu nije bilo dogovora oko prihvatanja početne cene, pa je tako u ponovljenom krugu nadmetanja, za hektar zemlje u Lukićevu plaćeno, za ovdašnje prilike 60.000 dinara. Od ovogodišnje licitacije, u prvom krugu i na osnovu prava prečeg zakupa, ostvareno oko 200 miliona dinara. Čelnici Gradske uprave u Zrenjaninu najavili su za sledeću godinu promenu pravilnika o licitaciji, da bi se, pre svega, sadašnji limit od 50 smanjio na 20-25 hektara, što bi trebalo da omogući većem broju ratara da obrađuju državno zemljište i ojačaju svoj posed i banatska sela.

Izvor : Tanjug

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh