I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Premijera filma „Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika“

Produkcija „Digital Style“ iz Zrenjanina najavila je premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Zorana Slavića o životu i pedagoško-književnom radu profesora Ivana Lerika za 18. i 19. april.

Dugometražni dokumentarac „Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika“ premijerno se prikazuje u dva termina, od kojih je prvi u Baroknoj sali Gradske kuće 18. aprila, namenjen učesnicima u realizaciji, delegaciji Gimnazije, gradskim zvaničnicima, profesorovoj rodbini kao i onima koji su donacijama pomogli realizaciju ovog filma. Dan nakon toga, 19. aprila, u Kulturnom centru biće održana gradska premijera ovog filma na koju su pozvani svi poštovaoci dela i lika profesora Lerika, koji je preko dvadeset godina bio omiljeni direktor Druge gimnazije u Zrenjaninu.

Obe projekcije počeće u 19 časova.

PerSu marketi

-Karte za ovu projekciju su besplatne, ali se moraju podići, navode organizatori.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U želji da se olakša njihova distribucija organizatori ove premijere, Zrenjaninska gimnazija i „Digital Style“ organizovali su podelu karata na više gradskih punktova, i to – Gimnazija, Kulturni centar, Gradska biblioteka, Savremena galerija, kao i u mesnim zajednicama „ Veljko Vlahović“ i „ Dositelj Obradović“.

O FILMU „PROFESOR IVAN LERIK – ŽIVOT. EPOHA. ESTETIKA“

Scenario i režiju potpisuje Zoran Slavić, snimatelj je Dušan Udicki, produkciju i montažu radio je Djula Feldeši, muziku Srđan Marinković, postprodukciju Dušan Bartolović, likovne radove Branko Đukić, a u vizuelizaciji lika profesora Lerika bio je Miloje Buca Ivanović.

Ovo je film namenjen, pre svega, onima koji su, ovog zrenjaninskog profesora koji je preko dvadeset godina bio direktor Gimnazije i izuzetno obrazovani intelektualac, pedagog, esejista i estetičar, human i etičan čovek, barem fragmentarno poznavali. Tako što su bili njegovi učenici, sretali ga na ulicama, slušali na raznim javnim predavanjima. Ili, onima koji su, čak, ponešto znali o n jegovom krtičarskom i estetičarskom radu.

– Film je namenjen toj grupaciji savremenika, ne da bi im razbili iluzije već da bismo im pružili priliku da svoje sećanja i utiske prodube ovim promišljanjem, dvadesetak godina posle njegove smrti, kaže autor filma Zoran Slavić.

Pored autora, u ovom filmu koje je kombinacija biografskog, esejističkog ali uvek dokumentarnog, o profesoru Ivanu Leriku govore njegovi bivši učenici, saradnici, književni kritičari, umetnici, akademici, profesori današnje Gimnazije. Ali i učenici njenih završnih razreda…

Film takođe ima ambicije da generacijama potonjih Zrenjaninaca, onih koji ga ne pamte, ukaže na Ivana Lerika kao na još jedno značajno ime iz prošlosti ovog grada koje zaslužuje zavidno mesto u kulturi sećanja. Panteon u Aleji zaslužnih građana, i što je još važnije mesto, u baštini ovog grada, posle ovog filma neminovno moraju biti dopunjeni imenog ovog profesora romanistike.

Film upoznaje ili podseća na osobenosti Lerikove osobene pegagoške metode, koja su, čini se, bila znatno iznad nivoa svog vremena jer je učenike tretirala kao respektabilne ličnosti koje zahtevaju interaktivnost u učenju i vaspitanju. Takođe, biće reči i o profesorovim upravljačkim vrlina koje su rezultirale dvadesetogodišnjim rukovođenjem Zrenjaninskom gimnazijom.

I konačno, dokumentarac o profesoru leriku prilika je i za širu javnost u Srbiji da iz drugog ugla sagleda svojevremeni književni (ali i ideološki) sukob realista i modernista. Ugledni i uticajni profesori književnosti i istoričari u ovom filmu unose novu svetlost na suštinu učešća profesora Lerika u tom sporu. Ali i sasvim u novom kontekstu sagledavaju suštinu te, već davne, ideološko-estetičke rasprave.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh