I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Prekvalifikacijom brže do radnog mesta u Zrenjaninu

U Filijali za zapošljavanje Zrenjanin poslednjih nekoliko godina aktivno se realizuju obuke za sticanje dodatnih znanja za aktuelne potrebe tržišta rada. Jedan broj poslodavaca ima potrebu za radnicima određenih veština i znanja, te se, oni koji su na evidenciji nezaposlenih, odlučuju za prekvalifikacije i tako brže dolaze do zaposlenja.

U zrenjaninskoj filijali kažu da veliko interesovanje vlada za IT sektor s obzirom na to da je reč o jednom od najbrže rastućih sektora. Ovakav vid programa obuke uspešno rešava problem nedostatka radne snage.

-Ove i slične obuke nazivamo prekvalifikacijama. Kandidati i učesnici bivaju osposobljeni da se programiranjem – u programskim jezicima koje savladaju – bave i zaposle. Važno je napomenuti da nije reč o prekvalifikacijama u formalno-pravnom smislu, jer prekvalifikacije podrazumevaju promenu struke i stepena stučne spreme, a takve edukativne programe obavljaju srednje škole – kažu za naš portal u Filijali za zapošljavanje Zrenjanin.

I Taxi Zrenjanin

Ni interesovanje za ostale obuke ne jenjava, a za neke od njih postoji i veliko interesovanje – za obuke za strane jezike, za sticanje veština za rad na računaru, za gerontodomaćice…

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U zrenjaninskoj Filijali očekuju značajan broj ljudi za obuke programiranja, koje će uslediti od septembra meseca.

Za programe obuke predviđen je određeni fond časova, koji traju do 3 meseca, zavisno od složenosti gradiva. Uz teorijski deo, bitan je i praktičan koji se, u zavisnosti od obuke, relizuje u radionicama.

PROGRAMI OBUKA NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE

Obrazovni programi redovna su aktivnost Nacionalne službe za zapošljavanje. Najčešća forma su programi za sticanje dodatnih znanja i veština, i postoje dve opcije za organizovanje programa za sticanje posebnih znanja i veština:

a) za potrebe tržišta rada:

Forma obuke koja se realizuje kroz kurseve kako bi nezaposleni stekli znanja i veštine tražene na tržištu rada i time povećali svoje šanse za zaposlenje. Dakle, ne menja se struka niti stepen stučne spreme, već stiču znanja i veštine koje nezaposleni nisu stekli u toku formalnog obrazovanja, a pripada kurentnoj oblasti sa stanovišta tražene radne snage. Takođe, realizacija je moguća i kroz dobijanje atesta (npr. atest za zavarivanje posebnim postupkom).

b) za potrebe poznatog poslodavca:

Obuka se organizuje za poznatog poslodavca kako bi se zadovoljile kadrovske potrebe njegove firme (ukoliko je na tržištu rada određeno zanimanje deficitarno, ili, pak, lica u određenom zanimanju nemaju odgovarajuća znanja i veštine). Pomenuti poslodavac obavezan je da sa nezaposlenima koji uspešno završe obuku, zasnuje radni odnos na neodređeno vreme.

Za obe opcije NSZ snosi troškove obuke. Reč je o programima neformalnog obrazovanja, koje realizuju izvođači nastave koji imaju relevantne reference u datoj oblasti.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh