I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Predstavnici ZREPOK-a o uticaju pandemije na poslovanje u 2020. godini (VIDEO)

Kompanije i firme okupljene u Udruženju Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK) prošle su kroz brojne izazove u 2020. godini koja je zahtevala visok stepen prilagođavanja i spremnost na iznalaženje novih biznis strategija. Jedan od najvećih izazova bilo je održavanje kontinuiteta poslovanja u uslovima ograničenja radnog vremena, kretanja, saobraćaja. Nekoliko članova ZREPOK-a, rukovodioci uspešnih kompanija, osvrnuli su se na prethodnu godinu i podsetili na inicijative udruženja koje ih okuplja.

– Iza nas je ostala godina potpuno drugačija u odnosu na sve pređašnje. Prvi meseci prošle godine ukazivali su da bi ekonomski rast mogao biti izuzetan, veći od svih ranijih godina, još od 2007. godine. Međutim, onda je nastupila pandemija, rekao je na početku izlaganja Budimir Jovanović, predsednik Udruženja ZREPOK i vlasnik kompanija Keramika Jovanović, Ogrev, Termika i Neimar.

– Kovid pandemija je ozbiljno pogodila celo društvo pa i kompanije ZREPOK-a. Snalazili smo se kako smo znali i umeli. Naši timovi su radili danonoćno pokušavajući da neđu rešenja za svakodnevne probleme koje nam je korona virus priređivao. Naravno, pomogao nam je i paket državnih mera, ali bez obzira na to, pokazalo se koliko je preduzetnički duh presudan u ovako kriznim momnetima. Trebalo je izboriti se sa zatvorenim granicama, skraćenim radnim vremenom, nedostatkom javnog prevoza, zaštitne opreme, a mnoge majke su se suočile sa ogromnim problemom – kako uskladiti posao i čuvanje dece. Ipak, sve smo prevazišli zajedno. Moram da se zahvalim svim zaposlenima i da im poručim da idemo dalje. Naše kompanije danas rade uspešno. Iako kriza još nije prošla, vidimo svetlo na kraju tunela, smatra Goran Kovačević, vlasnik i generalni direktor trgovinske kompanije „GOMEX“.

PerSu marketi

Dragoljub Bjeloglav, direktor kompanije BB trade i rukovodilac trgovinske kompanije PerSu, ističe inicijative koje su članice ovog poslovnog udruženja kreirale u prvih nekoliko meseci pandemije, a kojima bi se osnažile manje firme.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Mi smo poslali svim opštinama i lokalnim samoupravama naše predloge kako bi mogli da se reše problemi vezani za one koji su bili najugroženiji u pandemiji – ugostitelji, hoteli, turistički radnici i porodične firme. Imajući u vidu iskustva koja smo imali u toku korone, da smo morali da organizujemo posao i da po 3-4 dana ne rade maloprodajni objekti, ZREPOK je podneo inicijativu da se maloprodajni objekti i tržni centri zatvore nedeljom kako bi ljudi koji žive u Srbiji imali više vremena za sebe, za porodicu. Naše mišljenje je da to ni u kom slučaju ne bi imalo uticaj na BDP jer bi tada možda neke druge grane možda više profitirale u odnosu na grane koje sada rade nedeljom.

– ZREPOK se zalaže za model participativnog odlučivanja što podrazumeva aktivno uključenje u proces donošenja odluka svih onih koji na koje se ta odluka odnosi jer se tako postižu najbolja rešenja koja su sprovodiva i održiva. Zato podržavamo građanski aktivizam i smatramo ga dobrodošlim u rešavanju ključnih gradskih problema. U 2020. smo prepoznali i svesrdno podržali jednu takvu građansku inicijativu pod nazivom Stop kafileriji i u budućnosti ćemo podržati sve one koji žele da daju doprinos u rešavanju konkretnih problema koji tište ovaj grad, poručuje Dragan Vidaković, vlasnik nekoliko firmi među kojima su najpoznatije Impel i i-taxi.

Na kraju, Budimir Jovanović kaže da firme okupljene u ZREPOK-u izvlače pouke iz poslovanja u vreme pandemije, ali da su posebno orijentisane na budućnost.

-Posle 11 godina ZREPOK je snažniji nego ikad ranije. Članice ZREPOk-a su u prošloj godini ostvarile poslovne prihode na nivou od 55 milijardi dinara sa više od 5.100 zaposlenih. U isto vreme budžet grada Zrenjanina je iznosio četiri milijarde dinara. Smatramo da ćemo ove godine postići još značajnije rezultate jer postoje sve predispozicije za to ali se očekuje i oporavak privrede na nivou republike Srbije. Međutim, smatramo da je neophodno da se realizuje javni dijalog između vlasti, privrednika i ostalih činilaca koji mogu da doprinesu da se donose najbolje odluke u interesu građana ove sredine, zaključio je Jovanović.

Opširnije o osvrtu predstavnika članica ZREPOK-a u 2020. pogledajte u videu:

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh