I love Zrenjanin

 • Centar Lux
 • 3D gradjevinska kuca
 • Ultra Caffe
Kultura

Predstavljene zvučne knjige za decu i mlade sa oštećenim vidom

Povodom završetka projekta Biblioteka za slušanje“, Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin“ je uz podršku Grada Zrenjanina i Ministarstva kulture i informisanja objavila šest zvučnih knjiga sa idejom da dela iz svojih edicija učini dostupnim i deci sa oštećenim vidom, kao i mladim osobama koje imaju teškoće u praćenju štampanih tekstova.

Knjige su radjene u periodu od aprila 2017. do aprila 2018. godine i snimljene su na kompakt-diskovima u MP3 formatu, a nazivi dela na disku i klapni omota štampani su na Brajevom pismu.

Prema rečima Jelene Đorđević Perc, želja biblioteke kao izdavača jeste da i dalje aktivno doprinese podjednakoj dostupnosti kulturnih sadržaja svim korisnicima, pa tako i deci sa oštećenim vidom i mladima, koji iz nekog drugog razloga imaju teškoće u praćenju tekstova štampanog izdanja.

PerSu marketi

-Od ideje do same realizacije, „Biblioteka za slušanje“ je u potpunosti zrenjaninski projekat. Tim ljudi, koji je stvorio ovu ediciju pokazao je da se i bez oslanjanja na institucije van našeg grada, može realizivati kompletan proces stvaranja zvučnih knjiga: od čitanja, snimanja, montaže, produkcije, štampe na Brajevom pismu, do supervizije od strane krajnjih korisnika i edukatora Brajevog pisma – naglasila je Đorđević Perc na današnjoj konferenciji, u okviru koje su predstavljene zvučne knjige.

Projekat Biblioteka za slušanje“ je neprofitabilan. Zvučne knjige biće upućene savezima i bibliotekama čiji su korisnici slepa i slabovida lica, kao i bibliotekama, koje imaju baze audio knjiga.

-Ovih šest izdanja predstsvljaju početak stvaranja fonda zvučne knjige i važno je da se ulože napori da se u okviru zrenjaninske biblioteke formira kutak za slepa i slabovida lica, koji do sada nisu bili korisnici usluga naše ustanove. Kroz saradnju sa Međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidih lica grada Zrenjanina, u planu je i nastavak zajedničke edukacije dece i odraslih o potrebama i ispravnom pristupanju slepim i slabovidim licima – dodala je ona na kraju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nesebičnu pomoć i podršku pri realizaciji ovog projekta pružili su i profesorica srpskog jezika i književnosti u ETŠ Jovan Trajković“, Jadranka Štefković Petrović, diplomirani pedagog Bojana Pisodorov, zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanin, Ljuba Travica, Udruženje Zormaks Medija“ i Marijan Mahalup, glumci lutkarske scene Narodnog pozorišta Toša Jovanović“ – Snežana Popov, Jovan Caran i Miroslav Maćoš, književnica Jasminka Petrović, Zoran Kostić Cane, ispred Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih lica grada Zrenjanina Nenad Vukeljić, Marija Dudaš i Radmila Marinković, Slavoljub Epifanić, Nataša Stojičić, Jelena Đorđević Perc, štamparija Sitoprint“, studio Di Mano“ i mnogi drugi.

NASLOVI ZVUČNIH KNJIGA:

 • Tegleća sreća“ (Dušan Pop Đurđev);
 • Kad se razboleo petak“ (Dejan Aleksić);
 • Zrenjaninski vatromet“ – 30 pisaca za decu (pripredili: Igor Kolarov i Branko Stevanović);
 • SMS priče“ (Igor Kolarov);
 • Bezobrazne note i nevaljale ajkule“ (Jasminka Petrović);
 • Bajke plene i sa scene“ (Dejan Aleksić);

Piše: Tivadar Borbelj

 • Divider

 • Divider
 • Daruši
Na vrh