I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Predstavljena knjiga Tibora Varadija „Put u juče”

– Premda bi to bilo očekivano, ali Put u juče nije nastavak prethodne knjige Tibora Varadija, druga je knjiga u svakom pogledu raskošna nadogradnja, tematski, ali i žanrovski neusporedivo bogatija. Dok je ranije samo davao naznake autobiografije, pišući o sebi samo onoliko koliko se mora, Put u juče biva knjiga od barem dva, a onda i tri, četiri, pet tokova, koji se izmjenjuju i prepliću. Pišući o davnim sudskim i izvansudskim slučajevima, jurističkim, ali pomalo i para-jurističkim, Varadi ispisuje svoj životopis, a onda, na vrlo iznenađujući način, i svojevrsnu autobiografiju, u kojoj pokazuje čitatelju, ali što je važnije – i sebi, zašto je bio ono što je u životu bio – kaže u recenziji knjige „Put u juče“ Miljenko Jergović, naš poznati pisac.

Ivan Ivanji, Tibor Varadi, Bora Babić

Ivan Ivanji, Tibor Varadi i Bora Babić

Promocija knjige pripovedne proze „Put u juče” Tibora Varadija održana je u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”, a o knjizi su govorili Bora Babić, u ime izdavačke kuće Akademska knjiga, Ivan Ivanji, književnik, i autor dela Tibor Varadi.

– Uvek sam imao književne ambicije koje sam odlagao zbog vrlo intenzivnog života na terenu prava. Od kada sam u penziji, našao sam jedan „tajni prolaz” ka književnosti, kroz advokatsku arhivu. To je za mene jedno uzbuđenje jer ima stvari koje su u istoriji ostale nezabeležene. Znamo naravno ko je pobednik Prvog i Drugog svetskog rata, ali šta je bilo sa sitnim ljudima u tim uzavrelim vremenima…. O tome je vrlo malo ostalo traga, a ovi spisi daju ponekad sasvim fascinantne podatke – kaže Tibor Varadi.

I Taxi Zrenjanin

Još uvek ima jako puno spisa koje nije stigao da pročita, među kojima je puno svakodnevnih, rutinskih stvari, ali se pronalaze i nove zanimljivosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Nedavno sam završio tekst, o jednom evangelističkom svešteniku koji je u Zrenjaninu bio u slovačkoj crkvi. On je osuđenik, a glavna tvrdnja protiv njega je da je nakon ulaska Sovjetske armije, on gledao kroz prozor sa „podrugljivim cinizmom”. To je tada bilo delo protiv naroda i države – dodaje Varadi.

Ono što spaja Tibora Varadija i Ivana Ivanjija, dva pisca, je to što su rođeni u istom gradu Bečkereku. Spaja ih i prijateljstvo, to što potiču iz poznatih bečkerečkih porodica bez kojih se ne bi mogla pisati istorija grada i to što se u ovoj knjizi spominje porodica gospodina Ivanjija, a on u svojoj poslednjoj knjizi spominje upravo porodicu Tibora Varadija.

– U knjizi „Put u juče”, Tibor Varadi uvek počinje od nekog pravnog predmeta, ali onda dodaje mnogo toga – šta je moglo biti, šta stoji iza pojedinih junaka, počinje da literarno dopunjuje svoje likove. Iz ove knjige se vidi da je on već kao dete počeo da piše, da je pisac beletristike u njemu, i mislim da je to pravi Tibor Varadi i da će tek da piše beletristiku – izjavio je Ivan Ivanji.

Tibor Varadi ponajviše je poznat kao pravnik. Studije prava završio je u Beogradu, a potom je na Harvardu stekao zvanje doktora pravnih nauka. Nakon diplomiranja radio je kraće vreme kao advokatski pripravnik u porodičnoj advokatskoj kancelariji u Bečkereku, čija je arhiva temelj ove prozne knjige. Bio je potom docent, vanredni i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Od 1993. godine bio je profesor na budimpeštanskom Srednjoevropskom univerzitetu, a predavao je na pravnim fakultetima Emori, Kornel, Berkli u SAD, te na pariskoj Sorboni. Objavio je veći broj naučnih radova, prvenstveno iz oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne trgovinske arbitraže i manjinskih prava. Redovni je član SANU. Zastupao je Srbiju (ranije SRJ i SCG) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Prve radove iz oblasti lepe književnosti objavio je u novosadskom časopisu Új Symposion. Objavio je dosad devet knjiga. Piše na mađarskom, srpskom, nemačkom jeziku. Preveo je na engleski jedan od svojih romana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh