I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Predstavljen revolucionarni softver koji će ubrzati rad pravosudnih organa (VIDEO)

Predstvanicima pravosuđa, uprava i javnih službi danas je predstavljen softver „Njutn diktat“ (Newton dictat) koji bi, ukoliko bude implementiran, u značajnoj meri trebao da olakša svakodnevni rad pravosudnog sistema. Vreme koje se utroši na izradu zapisnika i presuda „Njutn diktatom“ bilo bi znatno skraćeno, zbog čega se ovaj softver smatra revolucionarnim.

Predstavnici kompanije „Intermex“ zahvaljujući kojoj je „diktat“ izrađen u Češkoj stigao i u Srbiju, od svih prednosti koje softver ima, istakli su njegovu mogućnost da glasovne poruke, odnosno audio zapise, efikasno pretvara u tekst. Tačnost prenosa u tekstualnu formu je čak 98 odsto. Saša Đorđević, izvršni direktor Intermexa, dao je prisutnima konkretan primer kako program za diktiranje na računaru radi bez tastature, u situaciji izrade jedne presude.

Detalj sa prezentacije u zrenjaninskom sudu

– Kada sudija sačinjava određenu presudu, to što on izdiktira danas beleži diktafon. Zapisničar to diktiranje, audio zapis, mora da prekuca. Međutim, softver „Njutn diktat“ može sam da pretvori u tekst za otprilike 35 minuta ono što je sudija 50 minuta pričao u audio zapisu. Tako se dobija „sirovi“ tekst i zapisničar sada može da ga sredi praktično za dvadesetak minuta dodavanjem znakova interpunkcije i sličnog. Dakle, cela presuda može da bude kompletna za sat vremena. A klasičnom metodom je za taj isti posao potrebno četiri sata – da zapisničar prekuca audio zapis dug 50 minuta i da ga uredi u formu presude. Suština cele priče i softvera koji predstavljamo jeste ubrzavanje procedure izrade sudskih materijala kakve su presude i zapisnici, rekao je Đorđević.

I Taxi Zrenjanin

On je pojasnio da softver radi zahvaljujući originalnom srpskom rečniku koji je Intermex implementirao u softver.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-U njemu se nalaze svi propisi, celokupna sudska praksa koju je naša kompanija izdala u poslednjih 30 godina. Zbog tako celovite baze, softver i radi kako treba, istakao je Đorđević.

„Njutn diktat“ bi mogao da bude efikasan i na terenu. Inspektori ili sudski izvršitelji mogli bi na licu mesta da prave beleške i dokumenta, bez vraćanja u kancelariju, odnosno na radno mesto. Sve što bi im bilo potrebno jeste mobilni telefon bilo koje marke i tehničkih karakteristika i prenosivi štampač na baterije.

– Danas je istorijski dan, i to tvrdim s razlogom, jer će ovaj revolucionarni program sudijama omogućiti efikasnije postupanje, smanjiće fizički rad, broj sati provedenih na izradi zapisnika i sudskih odluka. Sudije će moći i van radnog vremena, prilikom razmišljanja o nekom predmetu, da pogledaju li su dobro sastavili odluke, da sami sebe prekontrolišu i vizuelno i slušno. Osim toga, sudije će moći da prate red radnji koje su preduzete u pogledu samog činjeničnog stanja, moći će sam svoju odluku da prekontroliše pre nego što je pusti pismeni otpravak odluke, rekao je sudija Zlatoje Ankić, predsednik Osnovnog suda u Zrenjaninu.

Zrenjaninski sud neće biti pojedinačna institucija koja će implementirati ovaj softver, već će to biti sprovedeno na nacionalnom nivou, u svim sudovima, pod koordinacijom Ministarstva pravde.

Prezentaciji „Njutn diktata“ danas su prisustvovali predstavnici svih sudova sa područja celog Banata.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh