I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Predstavljen projekat rehabilitacije puta Zrenjanin-Žabaljska raskrsnica

Predstavnici „Instituta za puteve“ AD Beograd prezentovali su juče u Zrenjaninu projekat rehabilitacije puta Zrenjanin – Žabaljska raskrsnica, čime bi na ovoj, za naš grad izuzetno značajnoj saobraćajnici, tokom ove godine trebalo da započnu dugo očekivani radovi.

S obzirom na sadašnje stanje te deonice državnog puta I-b reda, razumljivo je interesovanje javnosti u kojoj fazi se nalaze aktivnosti oko njene rekonstrukcije, pa su osim predstavnika „Instituta za puteve“, prezentaciji prisustvovali i predstavnici investitora, JP „Putevi Srbije“ i zrenjaninske Gradske uprave.

Prezentacija_put ZR-Zabalj 1

JP „Putevi Srbije“ realizuje projekat rehabilitacije državnih puteva I-b reda na teritoriji Republike Srbije, koji se finansira sredstvima Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj i delom Republike Srbije. Jedna od deonica predviđenih ovim projektom je i Zrenjanin – Žabaljska raskrsnica, dužine 24 km. Nakon raspisivanja tendera i odabira izvođača radova, rok za završetak radova je godinu dana.

PerSu marketi

Odgovorni projektant za ovu deonicu Miroslav Zelenbaba predstavio je glavne elemente projekta koji će ovaj put poboljšati, pre svega, u smislu bezbednosti saobraćaja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Osim kompletne zamene asfaltnog sloja na toj saobraćajnici, rehabilitacija podrazumeva poboljšanje postojećeg stanja i u drugim segmentima – rekonstrukciju raznih priključaka, raskrsnica, novu saobraćajnu signalizaciju. Posebnu pažnju obratili smo na stanje na pet raskrsnica, kao i na priključke atarskih puteva, s obzirom na njihov velik broj i neadekvatan raspored. Često vlasnici njiva uz put naprave sami izlaz sa njive, mimo postojećih atarskih puteva, što predstavlja velik problem i po bezbednost saobraćaja  – naglasio je Zelenbaba.    

Prezentacija_put ZR-Zabalj 2

Kako je objasnio, najveća izmena u odnosu na dosadašnje stanje ove trase puta biće u zoni Žabaljske raskrsnice, gde je, umesto sadašnjih semafora, predviđena izgradnja kružnog toka, kao i izgradnja proširenja, odnosno autobuskog stajališta, blizu raskrsnice, gde se i sada vozila često zaustavljaju. Još dve manje raskrsnice – „stara“ Žabaljska i raskrsnica kod mosta preko Tise, za skretanje na stari Aradački put i izletište, biće poboljšane u smislu proširenja, što će povećati njihovu preglednost, samim tim i bezbednost.

Određene izmene pretrpeće i raskrsnica Zrenjanin – Aradac, gde se dva puta ukrštaju pod nepovoljnim uglom, i novim rešenjem, izlazi na glavni put iz pravca Aradca i starog puta ka Zrenjaninu, biće „ispravljeni“ na približno prav ugao, što će doprineti povećanju bezbednosti i u zoni ove raskrsnice.

Tokom prezentacije naglašeno je da je, po svim tehničkim elementima, ova saobraćajnica projektovana kao auto-put, bez obzira što će brzine biti ograničene na 80 km/h.

Predstavnik JP „Putevi Srbije“ i član tima zaduženog za implementaciju projekta, Velimir Kopanja, rekao je da vrednost čitavog projekta, na nivou Srbije, iznosi oko 400 miliona dolara.

– Radi se o rehabilitaciji puteva na celoj teritoriji Republike Srbije, na ukupno 66 deonica, od kojih su radovi već ugovoreni na deset, na kojima se pretežno otklanjaju posledice prošlogodišnjih majskih poplava, a prva deonica iz redovnog programa koja bi trebalo da bude ugovorena je upravo ova deonica o kojoj je danas reč, od Zrenjanina do Žablja – navodi Kopanja i dodaje da se završetak glavnog projekta očekuje tokom maja meseca, nakon čega sledi sprovođenje javne nabavke po proceduri međunarodnih institucija, na osnovu sporazuma o kreditu, odabir izvođača radova i početak radova za koje su sredstva, dakle, već obezbeđena.    

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh