I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Predstavljen blog „Čitalačke značke“ kao novi vid pisanog izražavanja učenika

Otvaranjem izložbe pod nazivom „35 godina Čitalačke značke“, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ predstavljen je novi blog ove dečije manifestacije i najavljen konkurs za najbolji post na blogu za učenike viših razreda osnovnoškolskog uzrasta.

Otvarajući izložbu, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Milan Bjelogrlić, izjavio je da se dve velike manifestacije poput „Čitalačke značke“ i „Pesničke štafete“ u vreme spektakla i festivala, prezentuju na „tih“ način.

-Možda nismo glasni i atraktivni, ali bez imalo skromnosti, mi i dalje radimo u uverenju da su upravo ovi događaji temeljni potezi kulturne politike i obrazovanja i da služe kao motivacija našoj mlađoj populaciji – istakao je direktor.

I Taxi Zrenjanin

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, nakon čega se načelnica Školske uprave za Banat i predsednica žirija „Čitalačke značke“, Snežana Oluški Vlačić u svom govoru prisetila detinjstva, kada je jedan od prvih predmeta, koju je uzela u svoje ruke, bila upravo knjiga.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Knjiga jeste čovekov najbolji prijatelj i u radovima naših mladih sugrađana utkana su njihova srca i duše, ali i upornost i želja njihovih nastavnika da talenat i kreativnost dece prepoznaju i pokažu široj javnosti – rekla je Oluški Vlačić.

Predstavljen blog „Čitalačke značke“ i novi letnji konkurs za učenike viših razreda osnovnih škola

Pošto u savremenom društvu učenici komuniciraju drugačije, rade na računaru, druže se preko društvenih mreža i igraju igrice, zrenjaninska biblioteka je odlučila da upravo elektronskim putem dođe do njih i ponudila im je mogućnost da svoje čitalačke dnevnike postave na blogu „Čitalačke značke“.

Prema rečima bibliotekarke Tatjane Tabački, na ovaj način se podstiču čitanje i razmišljanje kod dece, ali i zapisivanje misli i utisaka.

-Na našem blogu mladi se druže, razgovaraju i zajedno uče sa pesnicima. Teodora Lazić, učenica Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ je zahvaljujući manifestaciji „Čitalačka značka“ imala jedinstvenu priliku da napravi intervju sa poznatim pesnicima kao što su Branko Stevanović, Jasminka Petrović, Dejan Aleksić i Uroš Petrović – istakla je Tabački.

O KONKURSU ZRENJANINSKE BIBLIOTEKE:

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ ovim putem obaveštava sve zainteresovane učenike da je raspisala letnji konkurs na blogu „Čitalačke značke“. Učenici od petog do osmog razreda svoje postove mogu poslati u pisanoj, grafičkoj ili video formi, a konkurs za najbolji post na blogu raspisuje se za zapise (tekst, slika, fotografija, kratak film, post…) koji se bave utiscima o pročitanoj literaturi za vreme letnjeg raspusta.

Cilj konkusra jeste afirmacija pisanja u formi posta na blogu kao nove književne forme.

Radovi se šalju do 14. septembra elektronskom poštom na mejl adresu: zrznacka@gmail.com, pod naznakom: za konkurs. Učesnici zadržavaju autorska prava svojih radova.

  • Autor može prijaviti više radova;
  • Uz rukopis dostaviti puno ime i prezime, adresu, kontakt telefon i e-mail adresu;
  • Uz snimak dostaviti puno ime i prezime, kontakt telefon, e-mail adresu i kratak opis videa;
  • Tekstovi ne mogu biti duži od dve strane A4 formata, ćiriličnim ili latiničnim pismom;
  • Za video-zapise preporučuju se sledeći formati: mp4, avi, mpeg ili 3gp. Trajanje video snimka treba da bude do 5 minuta;

„Čitalačka značka“ je tradicionalna manifestacija Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u kojoj učesnici pišu svoje čitalačke dnevnike. Namenjena je deci osnovnoškolskog uzrasta, a biblioteka organizuje i Malu čitalačku značku za decu predškolskog uzrasta. Svake godine preko 20 škola i većina vrtića Srednjobanatskog okruga uzme učešće u ovoj manifestaciji i predaju se preko 500 čitalačkih dnevnika.

Izložba „35 godina Čitalačke značke“ realizovana je zahvaljujući podršci kompanije GOMEX, a nagrade na konkursu obezbedio je Elektrotehnički institut DEC d.o.o.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh