I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Predstavljanjem Perleza završena manifestacija „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“

Perlez je poslednje selo koje se predstavilo posetiocima Gradske bašte u okviru ovogodišnje letnje manifestacije „Banatska bajka“.

Na prodručju današnjeg Perleza postojalo je naselje još u doba glačanog kamena. Na mestu Perleza, i 1717. godine nalazilo se selo Siga sa 30 kuća. Nekoliko godina kasnije, pored Sige podignuto je utvrđenje koje se zvalo Šanac. Godine 1752. grof Perlas, predsednik državne blagajne za pokrajinu Temišvar, podigao je novo selo, koje po njemu dobija ime Perlasvaroš. Perlez-varoš je imala 66 srpskih i 36 rimokatoličkih domaćinstava.

Selo danas ima nešto više od 3000 stanovnika. Neguju tradiciju, ali se i prilagođavaju novim tendencijama života. Među zanimljivostima je postojanje odreda izviđača.

I Taxi Zrenjanin

-Odred izviđača „Čiča Janko“ postoji 60 godina. Osnovao ga je Zlatomir Mijatov, i sami se finansiramo. Okupljamo se jednom, do dva puta nedeljno. Putujemo širom Srbije, a pomalo i po inostranstvu. Mi smo organizacija za sve od 7 do 77 godina, mada najviše imamo decu do 15 godina. Često osvajamo nagrade na izviđačkim takmičenjima. Osnovali smo čete u Farkaždinu, Stajićevu i Ečki, mestima koji pripadaju našem odredu. Ukoliko bude zainteresovanih, osnovaćemo čete i u drugim naseljenim mestima, pa pozivamo sve zainteresovane da nam se jave, izjavio je starešina odreda Dragan Musić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Predstavljanje su podržali i predstavnici lokalne vlasti, a prisutnima se obratio predsednik Saveta mesne zajednice Perlez dr Dragan Tošić.

-Mi smo čuvari tradicije i želimo da pokažemo da je život u malim sredinama vredan pažnje. Veliki broj aktivista je uzeo učešće u predstavljanju našeg mesta. Nadam se da ćete posle ove priredbe, bolje upoznati naše mesto, i da se sledeći put vidimo u Perlezu, istakao je Tošić.

Društvo i sekcija žena postoje od 2001. godine, u okviru Kulturno umetničkog društva „Arsenije Teodorović“.

-Perlez je poznat po belom vezu. Postoje još 3 ili 4 žene koje to rade, jer je to zaista teško naučiti. Pravimo i stara jela po receptima naših baka. Najzanimljiviji su paprikaši, svih vrsta i priloga. Pored toga izrađujemo predmete za potrebe kulturno umetničkog društva. Karakteristični smo po „Tuc- tuc“ manifestaciji, koja se održava tokom Uskrsa, kada imamo razna takmičenja i igre. Slobodno nas pozovite, rado ćemo se svugde odazvati, želimo da učestvujemo u manifestacijama, a ujedno i prikažemo deo našeg kulturnog nasleđa, izjavila je predsednica Kulturno- umetničkog društva Jovanka Srdanov.

Perlez je poznat i kao rodno mesto naše poznate umetnice Isidore Žebeljan, ali i Alfreda Majera, dobitnika 4 oskara i nagarada Emi, koji je svojim talentom napravio značajan pomak u filmskoj industriji….

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh