I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Pravac koji je inspirisao arhitekte i umetnike – „Dani Bauhausa“ u Zrenjaninu od 4. do 8. oktobra

Projekat Kulturnog centra Zrenjanina „Manje je više – Dani Bauhausa“ biće realizovan u Zrenjaninu od 4. do 8. oktobra.

Projekat je nastao u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra, a njegova menadžerka je Sandra Banjanin. Pored posvećenosti Bauhausu kao internacionalnoj školi umetnosti i arhitekture i jednom principu razmišljanja koji je od 1919. godine inspirisao arhitekte širom sveta, glavni značaj projekta biće objedinjavanje zrenjaninskih umetnika iz oblasti slikarstva, arhitekture, fotografije, scenografije, vajarstva i dizajna, koji stvaraju van granica naše zemlje i imaju zapažene karijere.

Pokrovitelji projekta su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Zrenjanina a projektni tim, pored menadžerke projekta, čine i Danka Ječmenica (dizajn i koncept izložbe), Vesna Karavida (autorka tekstova u katalogu), Olivera Skoko (moderatorka diskusija i razgovora) i Jelka Đorđević (realizacija i koncept arhitektonskih radionica).

PerSu marketi

U Danima Bauhausa biće otvorena izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi 21 autora, biće održane dve filmske projekcije, diskusije, radionica i razgovor sa istoričarima umetnosti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

PROGRAM:

Otvaranje izložbe „Bauhaus – sto godina posle“

  1. oktobar – 19 časova

Diskusija i projekcija filma “The Face Of The Twenieth Century – Bauhaus”

  1. oktobar – 20.30 časova

Diskusija i projekcija filma  “Bauhaus – Model und Mythos”

  1. oktobar – 20.30 časova

Arhitektonske radionice

  1. oktobar – 8.00 časova

Razgovor sa Nebojšom Milenkovićem

  1. oktobar – 19 časova

 

Bauhaus je bila državna škola za arhitekturu i primenjene umetnosti, koju je 1919. godine u Vajmaru u Nemačkoj osnovao arhitekta Valter Gropijus.

Razlog osnivanja škole bila je ideja o stvaranju udruženja zanatlija-umetnika pod upravom umetnika-predavača, u cilju zajedničkog istraživanja profesora i studenata u primeni novih tehnika, materijala i oblika u arhitekturi, proizvodnji nameštaja i proizvodnji upotrebnih predmeta. Teorija izučavanja procesa opažanja i boja primenjivana su u praksi. Programi po kojima se radilo u Bauhausu bili su veoma napredni za to vreme.

Kao rezultat, grupnog rada i klime velikog entuzijazma, koja je u Bauhausu vladala od faze projektovanja realizacije, nastaju predmeti od kojih je potekao moderni industrijski dizajn.

 Detalje o programima pogledajte OVDE

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh