I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Praksa učenika Tehničke škole u najsavremenijem Trening centru u jugoistočnoj Evropi (VIDEO)

Iskustva pokazuju da se kroz praksu najbolje uči. U našem obrazovnom sistemu, za većinu profesija, nema adekvatne praktične nastave. Učenici Tehničke škole iz Zrenjanina sa smera rukovalac postorojenjima za dobijanje nafte i gasa, mogu da se pohvale da znanja stiču u jedinstvenom Trening centru u jugoistočnoj Evropi. Reč je o Trening centru kompanije NIS koji je otvoren prošle godine u Elemiru na samoj sabirnoj stanici. U njemu se, na najsavremenijoj opremi, obučavaju učenici i studenti, kao i zaposleni u ovoj kompaniji.

Obrazovni sistem mora da prati potrebe tržišta i da školuje đake za ona zanimanja koja kompanije traže. Tehnička škola u Zrenjaninu poslednjih godina, upravo to i radi. Tako je uvela nekoliko novih smerova, među kojma i bravar/zavarivač, rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa… Takođe, razmišlja se i o vraćanju automehaničara u ovu školu.

I Taxi Zrenjanin

“Posle 20 godina pauze, školske 2014/15. u saradnji sa gradom Zrenjaninom i kompanijom NIS Gazprom neft škola je ponovo pokrenula smer rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa. Od tada 79 učenika je završilo na ovom smeru i imamo veoma dobro iskustvo u saradnji sa kompanijom NIS Gazprom neft obzirom da se praksa izvodi u njihovim objektima. Ta saradnja je, pre svega, u interesu učenika, jer učenici ovde mogu da dobiju konkretna znanja i veštine koje će im biti potrebne kasnije kada budu radili posao u ovoj ili u nekim drugim kompanijama. Od kako se upisuje ovaj smer interesovanje đaka za njega je sve veće. Sada smo došli u situaciju da odmah u junskom upisnom roku odeljenje bude popunjeno sa svih 30 učenika. Interesantno je i da imamo sve veće interesovanje devojčica za ovaj smer“, kaže Mario Hajdu, pomoćnik direktora Tehničke škole.

Mario Hajdu

Učenici se obučavaju na najsavremenijim simulatorima u NIS-ovom Trening centru u Elemiru

“Tehnologija izvođenja radova se razvija tako da je sve više prilagođeno devojčicama. Nije to više isključivo muški posao. I danas sve manje imamo podelu poslova na muške i ženske, tako da su i devojčice tu našle neki svoj interes“, dodaje naš sagovrnik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Đaci koji su upisali ovaj smer nadaju se da će, kada završe svoje školovanje, lakše moći da dođu do posla. Trenutno se za ovaj smer školuje 85 učenika u tri odeljenja – prvi, drugi, treći razred. Septembra 2016. godine u školi je zahvaljujući saradnji sa kompanijom NIS otvoren i kabinet za nastavu koji je opremljen specijalnom opremom iz oblasti proizvodnje nafte i izvođenja bušenja.

“Nisam jedina devojka, ima još četiri devojke. Opredelila sam se za ovaj smer, jer mi je zanimljiv, a ići ću dalje na fakultet. Praksu u Trening centru imamo jednom nedeljno. Naučili smo više, jer ovde možemo sve da vidimo, a u školi moramo da zamišljamo. Po završetku školovanja očekujem posao u struci“, kaže Andrea Rac, učenica drugog razreda Tehničke škole na smeru rukovalac postojenjima za dobijanje nafte i gasa

„Očekivanja su ispunjena potpuno. Ovaj smer sam odabrao jer je zanimljiv posao. Pre svega, plate su dobre. Trening centar kao Trening centar je odličan. Ovde nam najpre objašnjavaju, pa nas onda izvedu da vidimo šta je šta. Planovi su mi da, ako budem mogao, nastavim školovanje što duže, ako ne da se zaposlim u NIS-u“, kaže David Harasimov, učenik drugog razreda Tehničke škole.

David Harasimov i Andrea Rac

U Trening centar u Elemiru uloženo oko 2,5 miliona evra

Kompanija NIS je septembra prošle godne u Elemiru otvorila najsavremeniji Trening centar. Reč je o jedinstvenom kompleksu opremljenom modernom opremom u kome se obuka izvodi u realnim uslovima. Postoji mogućnost simulacije svih zadataka sa kojima se naftaši susreću u procesu proizvodnje, pripreme i otpreme nafte i gasa.

„Trening centar je napravljen za obuku naših operatera, učenika i studenata koji dolaze kod nas na praktičnu nastavu. Ovaj trening centar je jedinstven u regionu, ne samo u Srbiji. U celoj jugoistočnoj Evropi mislim da ne postoji ovakav trening centar. Razvijen je u sklopu same sabirne stanice. Tu se nalaze bušotine kao i najsavremenija oprema. U trening centar je uloženo oko 2,5 miliona evra. Mislim da u ovom regionu tog tipa ulaganja nisu bila u skorije vreme. Osim Trening centra u Elemiru imamo i Trening centar koji se nalazi u Zrenjaninu. U pitanju je centar u kome vežbamo naše servisne operatere koji se bave servisnim uslugama. Tu imamo bušeći toranj, remontno postrojenje i sve ostale sve uređaje koji su neophodni za obuku operatera koji rade u servisnim uslugama“, objašnja va Nenad Spasojević, menadžer za tehničke obuke u NIS-u u okviru bloka za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa.

Nenad Spasojević

„Znanja koja se dobijaju ovde u Trening centru su vezana za sprovođenje rada na bušotinam i u proizvodnim pogonima. Ono što možemo ovde da im pružimo jeste rad na simulatorima na bušotinama. Znači, prave, proizvodne bušotine. U Trening centru su to su bušotine koje proizvode vodu, baš zbog bezbednosti maloletnih lica, jer je nafta otrovni medij. Tu možemo da uradimo i da prikažemo opasnosti i mogućnosti proizvodnje i sve ono što proizilazi iz bavljenja ovim poslom“, dodaje naš sagovornik.

Do sada je 26 bivših učenika Tehničke škole dobilo posao u NIS-u

Školovanje kadrova za relane potrebe tržišta NIS pozdravlja.

„NIS jako puno sredstva ulaže kako u ovaj centar, tako i u razvoj samog smera u srednjoj tehničkoj školi u Zrenjaninu. Zapošljavamo decu koja su spremna da budu operteri i da počnu da rade posao u struci odmah, a ne da treba posle da ih ih školujemo i doškolovavamo, već ih imamo kao spremne operatere za proizvodnju. To je značajno i sa ekonomske i sa praktične strane. Do sada je već iz škole zaposleno 26 učenika. I oni uvek imaju prioritet prilikom zapošljavanja, jer imaju stečenu stručnu spremu koja je nama potrebna“, kaže Spasojević.

„Saradnja sa Tehničkim fakultetom u Zrenjaninu je, takođe, dobra. Zapošljavamo i njihove stručnjake kod nas. Isto sarađujemo na taj način što dolaze u NIS na praksu, a dolaziće i ovde u Trening centar na praksu. Imali smo jednu da kažemo ekskurziju, da vidimo kakav je njihov osećaj prilikom rada na samim uređajima trenažera“, objašnjava naš sagovornik.

I nastavnici proširuju svoja znanja u Trening centru u Elemiru

Branislav Tomović je nastavnik u Tehničkoj školi u kojoj predaje proizvodnju nafte i gasa, zaštitu na radu i drži praksu. Kaže da je obuka u Trening centru u Elemiru izuzetno korisna i za učenike, ali i za njega.

„NIS nam je omogućio da izvedemo našu terensku praksu u realnom prostoru gde se odvija proces proizvodnje i u Trening centru koji je izuzetno impresivan i koji daje jako veliki doprinos samom izvođenju nastave. Tehnički je maksimalno opremljeno ovde. U skladu sa dometima 21. veka. Instruktori koji su naši domaćini su izuzetno visko kvalifikovani da vrše transfer znanja prema ovim mladim ljudima koji će sutra da preuzmu proces proizvodnje nafte i gasa. Deca su ovde motivisana, zainteresovana za rad, saradnju, učestvovanje u procesu nastave. Saznanja i dodir koji dobijemo sa tehnologijom ovde u školi na nastavi obnavljamo, malo preispitujemo i gledamo da sistematizujemo kroz naša polugodišta, tromesečja… Da dođemo do nekog nivoa da đaci imaju celu sliku procesa proizvodnje nafte i gasa“, kaže Branislav Tomović, nastavnik u Tehničkoj školi.

Branislav Tomović

„Ljudi moraju u toku svog života da se edukuju i da proširuju svoje znanje. Normalno, ja se ovde prvi put susrećem sa nekim novim stvarima sa kojima se nisam do sada susretao. Baš smo se danas dotakli priče oko automatizacije procesa. Automatizacija procesa, daljinski nadzor, scada sistem… to su stvarno tehnike i tehnolgije koje su u povoju, ali koje su budućnost u ovom poslu. Ja kada sam počinjao to su bile nezamislive stvari. Doduše, ja sam 30-ak godina u tom poslu, pre 30 godina bilo je sasvim drugačije. Ovo je jedna od tehnologija koja se jako brzo razvija. Ne možemo da kažemo da se razvija brzinom kao informacione tehnologije, ali  u ovaj proces su zaista velika ulaganja“, dodaje naš sagovornik.

Obuka za 150 polaznika tokom godine

NIS-ov Trening centar u Elemiru čine poligon sa dve proizvodne bušotine koje umesto fluida koriste tehničku vodu i učionica koja je opremljena najmodernijim kompjuterskim simulatorima. Učionica ima 30 mesta. U njoj se nalazi 15 računara i 5 simulatora. Planirano je da u ovom Trening centru godišnje obuku prođe oko 150 polaznika. Treninzi se izvode maksimalno bezbedno i u realnim uslovima. Postoji mogućnost simulacije svih zadataka i izazova sa kojima se zaposleni susreću u procesu proizvodnje, pripreme i otpreme nafte i gasa.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh