I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Poziv za učešće u svečanoj litiji povodom slave grada Zrenjanina

U ponedeljak, 28. avgusta, obeležava se slava grada Zrenjanina, Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina. Tradicija, obnovljena pre pet godina, nastavlja se i sada, pa će tog dana centrom grada proći svečana litija, na čijem čelu će biti nošena ikona Uspenja Presvete Bogorodice.


Litiju će predvoditi Njegovo preosveštenstvo episkop banatski gospodin Nikanor, crkveni verodostojnici i čelnici Grada Zrenjanina, na čelu s gradonačelnikom, Čedomirom Janjićem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem.

Litija polazi u 17.50 časova iz porte hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u Svetosavskoj ulici, potom Ulicom kralja Aleksandra stiže do Trga slobode, gde će se obaviti čitanje Svetog Jevanđelja. U povratku litija će se kretati Gimnazijskom ulicom, ponovo do hrama u Svetosavskoj ulici.

Učešće u litiji uzeće i ove godine pripadnici javnih službi u svečanim uniformama, predstavnici sportskih organizacija, članovi kulturno-umetničih društava u narodnim nošnjama, brojni građani.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Slava grada Zrenjanina je i hramovna slava Uspenske crkve. Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, posvećena je uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo „i predala svoj duh u ruke Spasitelja“. Motiv Uspenja Bogorodice predstavljen i na grbu grada Zrenjanina.

Gradonačelnik Zrenjanina i Gradska uprava pozivaju građane da svojim prisustvom u ponedeljak uveličaju gradsku slavu, da se priključe svečanoj litiji ili da je pozdrave u centru grada.

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh